TUZLARIJE - KULTURA

23.12.2009.
Etno revija i izložba suvenira grada Tuzle
Otvorena izložba „Ponesi nešto bosansko“


U organizaciji Udruženja „Kreativa“ iz Tuzle u holu BKC-a sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Ponesi nešto bosansko“. “Kreativa” je umjetničko kreativno udruženje, čiji je osnovni cilj edukacija i širenje maštovitog stvaralaštva kod članova. Naziv projekta “Ponesi nešto Bosanko” govori da je u pitanju izložba suvenira prožeta motovima našeg grada i Bosne i Hercegovine.



Sa radovima sinoć su se predstavili članovi Udruženja “Kreativa” Sanja Mulahmetović, Džana Blagojević, Nada Mukić, Samir Mujakić, Maja Rizvić, Adana Mukić, Katarina Petrović, Žarmen Hamidović i Edina Ferhatbegović.



Na izložbi se mogu pogledati predmeti rađeni u raznim tehnikama kao što su pletenje, heklanje, šivanje i ostali tradicionalni zanati sa naglašenim modernim elementima. Pored toga posjetioci su imali priliku da pogledaju ručno izrađeni nakit i dosta modnih detalja izrađenih u radionici krojenja.



Organizovana je i etno revija gdje su modeli Adana Mukić i Kristina Petrović predstavile etno vjenčanicu i haljinu stare begovske porodice.

- Ovom izložbom ujedno obilježavamo i naš jubilej, pet godina postojanja i rada „Kreative“. Posebno mi je zadovoljstvo što večeras među izlagačima ima dosta mladih ljudi, pogotovo što znamo da je danas teško motivisati i zainteresovati mlade ljude za ovakav vid hobija. Nekoliko njih večeras se predstavlja sa jako lijepim radovima – kazala je Sanja Mulahmetović predsjednica „Kreative“.



Gosti večeri bili su članovi Udruženja „Franjo Leder“.

Ovakve izložbe su značajne u promovisanju starih zanata, a također, mogu doprinjeti da već gotovo zaboravljene vještine postanu atrakcija i turistički brend. Izložba, prodajnog karaktera, za posjetioce će biti otvorena 24., 25., i 26. decembra 2009.godine.

Prijatelji projekta: JU BKC TK, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Opština Tuzla, Vlada TK i Muzej istočne Bosne.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice