TUZLARIJE - KULTURA

25.12.2009.
NUB „Derviš Sušić“ Tuzla
Održano predavanje profesora Yusuf Ziya Sümbülü iz Turske


Profesor Yusuf Ziya Sümbülü sa odsjeka Turski jezik, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli održao je u Američkom kutku tuzlanske biblioteke predavanje na temu – „Osmanski intelektualac u Bosni Gazi Husrev - beg, i kulturno nasljeđe Gazihusrev- begove medrese“.



Profesor Sümbülü govorio je o djelu Gazi Husrev-bega i o njegovom poštovanju prema muslimanima u Bosni i Hercegovini.
Gazi Husrev-beg je rođen 1480. godine u Serezu (Egejska Makedonija) gdje mu se otac nalazio kao sandžak-beg, namjesnik.
Husrev-beg je još kao malo dijete ostao bez oca koji je poginuo 1486. godine kod Adene kao jedan od vojskovođa Beyazida II boreći se protiv egipatskog sultana Kaitbaja. Majka mu je također rano umrla i pokopana je u zasebnom turbetu pokraj koga je kasnije podignuto i turbe njenog oca sultana Beyazida II. Husrev-beg je odrastao i odgojen na osmanskom dvoru, a svoje prvo zaduženje dobio je kao diplomata. Dodijeljen je kao pratnja svome daidži careviću Mehmedu koji je 1503. godine postavljen za krimskog namjesnika sa sjedištem u gradu Kefi. Husrev-beg je iz Kefe premješten za beglerbega u pokrajinu Skenderiju sa sjedištem u Škodri, Vitešku titulu gazija, odnosno heroj, koja se je davala istaknutim osmanskim ratnicima i junacima zbog vojničkih uspjeha i hrabrosti, stekao je 1521. godine prije dolaska u Bosnu.
Gazi Husrev-begov dolazak na stolicu bosanskog sandžak-bega se desio 1521. i uz dva kraća prekida tu je ostao sve do smrti 1541. godine. Njegovo stolovanje na ovoj funkciji donosi Sarajevu brz uspon i napredak. On je ličnost koja sjedinjuje vrline talentovanog vojnika, ali i građanina; emira, humaniste i graditelja. Pun plemenite ljubavi za opšte dobro i napredak povjerenog mu naroda iz kojeg je i sam nikao, on nesebično žrtvuje svoje ogromno bogatstvo na izgradnju veleljepnih građevina različite namjene koje tadašnje Sarajevo pretvaraju u najveći trgovački, zanatski, kulturno-prosvjetni i vojni centar na razmeđu Istoka i Zapada. Svojim neimarskim poduhvatima stekao je Gazi Husrev-beg neprocjenljive zasluge za razvitak grada Sarajeva, kulturni napredak muslimana i razvoj materijalne kulture svih stanovnika ovih krajeva.

Služba za odnose s javnošću
Narodne i univerzitetske biblioteke
„Derviš Sušić“ Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice