TUZLARIJE - KULTURA

30.12.2009.
Sinoć u Narodnom pozorištu Tuzla
Promovisana nova knjiga Šime Ešića ˝Kako se crta sunce˝


Sinoć je u Narodnom pozorištu čija je sala bila ispunjena onima koji su odrastali uz stihove Šime Ešića i onima koji ih sada čitaju, promovisana nova knjiga čika Šime „Kako se crta sunce“.

Domaćin sinoćnje promocije, prof. Đuro Škondrić, našalio se rekavši da je to knjiga zbog koje će čika Šimu prijaviti u Ginisovu knjigu rekorda jer je nju najduže pisao, više od 30 godina. Naime, prva pjesma u knjizi napisana je 1975. godine ali se nije uklapala ni u jednu knjigu pa je ostavljena da čeka, i evo, i dočekala je zasebnu knjigu.



- Knjiga koju večeras predstavljamo ne pripada stereotipima, posve je drugačija i začudnija od mnogih koje smo u dječjoj literature imali prilike vidjeti i čitati. Ona je sva od duše i sva za dušu. Riječ je o knjizi neobične koncepcije, koja umnogome izlazi iz već viđenog standarda bosanskohercegovačke dječje literature i koja se svojim humanističkim porukama podjednako obraća djeci kao i onima koji nisu zaboravili da su bili djeca - rekao je prof. Đuro Škondrić, domaćin promocije.



Prisutnima se potom obratio Šimo Ešić objašnjavajući kako je nastala knjiga "Kako se crta sunce".

- Prva pjesma, po kojoj je knjiga dobila naslov, napisana je 1975. godine, prije gotovo punih 35 godina. Poslije su nastajale jedna po jedna ostale pjesme kako se šta crta, spontano, same od sebe. U početku nisam znao šta ću s njima – objavljivao sam ih po listovima i časopisima, mnogo puta. Neke od njih su objavljene i po 30 puta u različitim dječjim listovima i novinama, ali mi se nisu uklapale u knjige koje su u međuvremenu nastajale, pa sam ih stalno odgurkivao i ostavljao po strani. U stvari, stalno sam razmišljao šta bih s njima – nekako su zahtijevale zasebne korice. Onda sam ih jednom tako postavio u zbirku i počeo čitati rukopis kao čitalac, ne kao autor. Lijepo su se držale na okupu ali su meni nekako zvučale jednolično. Morao sam nekako razbiti tu monotoniju ali nisam znao kako. Vrijeme je prolazilo i jednom, kad sam napisao priču o ptici (u stvari, o djetinjstvu koje nam se stalno odnekud oglašava, ali prolazi), upalila mi se lampica. To je to. Uz svaku temu koju sam pažljivo odabrao, trebalo je dopisati poneku priču, lirski zapis, neku dosjetku, koja će zaokružiti cijelu temu, a knjigu učiniti bogatijom, raznovrsnijom, čitljivijom, začudnijom… To je knjiga koju sam ispisivao ili još bolje – koja se sama ispisivala gotovo cijelog mog života. Zato je puna topline ondašnjeg odrastanja, puna dragih, stvarnih ličnosti iz mog djetinjstva – koje su se same nametnule kao likovi u mojim pričama. A onda je trebalo pronaći pravog ilustratora – jer, rukopis je to naprosto imperativno nametao - rekao je Ešić.

Nakon duge potrage Ešić je za ilustratora odabrao Tošu Borkovića, koji je za svoje ilustracije i opremanje dječijih knjiga dobio svjetska priznanja. Njegove duhovite ilustracije sa pjesmama Šime Ešića rezultirale su knjigom koja je sinoć i promovirana.

Knjiga je izašla tek prije nekoliko dana, a već su se pojavile i prve ozbiljne ocjene uvaženih kritičara. Oglasili su se veoma pohvalno o njoj dr Muhidin Džanko, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Božica Jelušić, jedna od najznačajnijih živih pjesnikinja Hrvatske, veoma uvažena prevoditeljka, esejistica i dugogodišnja profesorica. U svojoj prvoj impresiji o knjizi "Kako se crta sunce" profesorica Jelušić je, izneđu ostalog, zapisala.

- Šimo Ešić je vlasnik mnogih stihova-zlatnika, koji se spuštaju u pjesničku škrinjicu, da bi se sačuvalo dobro i trajno pjesničko ime. To su pjesme koje završavaju u čitankama i antologijama, no ne samo tamo, već i u spomenarima, ljubavnim pismima, u trajnoj prtljazi mladosti, spremanoj „za svaki slučaj“, kad nas iza ugla dočeka ono što nam je pisano i suđeno, u nekoj velikoj knjizi usuda. Taj dječak, sada već prosijedih zalisaka, po cijelom svijetu nosi svoje selo, šumovite obronke, potoke, livade, stabla i ptičja gnijezda, bostane i voćnjake, izvore i bunare, dimnjake iz kojih svrdla radosni perčin dima, objavljujući život i kućnu slogu, i iz te nepresušne zalihe i nepotrošiva rudnika, neprestance nas daruje plodovima svoje ljubavi za riječ i zanatskoga umijeća, kojemu nema zamjerke.(...)
Nalazimo takve dokaze i u najnovijoj knjizi za djecu „Kako se crta sunce", koju autor s pravom supotpisuje s renomiranim likovnjakom i ilustratorom Tošom Borkovićem. Riječ je o visoko artikuliranoj knjizi mozaičkih tekstova-crtica, priča i pjesama koje djeci daju prostora da i sami, po motivacijskoj liniji, nactaju određeni motiv i stvore jedan unikat u svojoj biblioteci.(...) Zaista, rečeno je da iza „velikih sudbina stoje velika djetinjstva“, pa ako je suditi po razmjerima i rasežnostima knjige "Kako se crta sunce", dva velika dječaka, Šimo i Tošo, upravo su pred nama razvili karte svoje sudbine, gdje pobjedonosno, kraljevsko Sunce sja u punoj ljepoti, iza sedam gora i sedam mora, u nekoj zemlji blaženih, opijenih ljubavlju, poezijom i dobrotom
- napisala je profesorica Jelušić.

Ova godina će u biografiji Šime Ešića biti sigurno, najdeblje podvučena. U njoj ne samo što se navršilo 40 godina njegovog “druženja sa djecom i knjigama”, nego se u ovoj godini nekoliko značajnih priznanja našlo u Ešićevim rukama. Nagrada izdavača i knjižara BiH, nagrada Mali princ za stvaralčki doprinos razvoju dječje književnosti, prvi je dobitnik novoustanovljene nagrade Nasiha Kapidžic-Hadžić za pjesnički opus u dječjoj literaturi, nagrada Zlatno Gašino pero i na kraju, evropska nagrada za poeziju La Bohemina, koja je priznanje ne samo Šimi Ešiću, nego, na neki način, i bosanskohercegovačkoj literaturi.


U toku trajanja promocije djeca iz osnovnih škola crtala su kuću, pticu, učiteljicu, i sve ono što prati dijete u odrastanju, o čemu je Šimo Ešić i pisao.

Za lijepi jubilej – 40 godina rada, sinoć su za Šimu Ešića priredili i iznenađenje. Naime, učenici OŠ “Kiseljak“ kazivali su stihove koje je Šimo Ešić nekada davno posvetio svom razredu 8a, kada je za svakog druga iz razreda napisao pjesmu.



Prigodnim sadržajima sinoćnjoj promociji nove knjige Šime Ešića pridružili su se i učenici osnovnih škola Sjenjak, Pasci, Kiseljak i Sapna. U holu pozorišta otvorena je izložba ilustracija iz knjige, autora Toše Borkovića. Prigodnim riječima posjetiocima i učesnicima promocije obratio se Enes Mujić, premijer Tuzlanskog kantona.
Svečanost je okončana nastupom hora Osnovne škole Sjenjak koji je izveo Ešićevu antologijsku pjesmu "Čuvaj mamu da ti duže traje".

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice