TUZLARIJE - KULTURA

30.12.2009.
BKC TK Tuzla uspješno završava 2009.
257 manifestacija vidjelo preko 150.000 gostiju


Tradicionalno, na kraju i ove godine, direktor JU Bosanski kulturni centrar TK Tuzla, Semir Fejzić, na prijemu za predstavnike medija, institucija kulture te kulturne radnike, sumirao je rezultate rada BKC-a.



- Zadovoljni smo urađenim jer ovu izuzetno tešku godinu završavamo bez neplaćenih obaveza i dugovanja sa ukupno realiziranih 257 raznih manifestacija. Bilo je za svakoga po nešto, od vrhunskih projekata i vrhunskih autora, od profesionalizma do podrške amaterizmu. Ukoliko tokom jedne kalendarske godine imate preko 150.000 posjeta na svim programskim sadržajima, koliko je BKC sa svojim partnerima imao i realizirao tokom 2009. godine što nas svrstava u red jedne od najposjećenijih institucija u okvirima Bosne i Hercegovine, možemo reći da je naš rad ocjenjen od onih koji su nama najbitniji tj. naših gostiju. Jer, da ne podržavaju ono što mi radimo ne bi dolazili i ponovo se vraćali u BKC. Ovaj pažnje vrijedan broj je značajniji ako se u obzir uzme činjenica da se u BKC ne dolazi usput nego je to "maksuz" s obzirom na njegovu lokaciju, između ostalog rekao je danas direktor BKC-a Fejzić.

U okviru galerijske djelatnosti realizirano je 27 izložbi u galerijskom prostoru iz čega se svakako izdvaja Peto Bijanale umjetnosti minijature BiH. Kada su u pitanju pozorišni projekti bilo je 20 izvođenja na sceni gdje se svakako izdvajaju predstava "Žaba" u režiji Elmira Jukića i predstava "Nora" u režiji Harisa Pašovića, dvije predstave u vlastitoj produkciji, jedna za djecu "Bajka o čarobnom sviraču" i "Dvije kristalne čaše" u režiji Ahmeda Imamovića

Značajno je bila zastupljena i muzičko – scenska djelatnost. Održano je 40 koncerata ozbiljne i klasične muzike, 6 jazz koncerata, 6 koncerata sevdalinke od kojih svakako treba izdvojiti Amiru Medunjanin i Bojana Zulfikarpašića, Drugi Festival sevdalinke, obilježavanje 45 godina rada poznatog sevdalije Tuzlaka Safeta Dedajića itd., te još 5 koncerata duhovne muzike, 3 modne revije, 2 izbora za mis.
U toku 2009.godine u BKC-u je upriličeno 13 promocija knjiga, 2 filmske projekcije od kojih je jedna Tuzlaka Namika Kabila, "Čuvari noći", koji je kandidiran za Oskara.

Na jučerašnjem prijemu, direktor je detaljno upoznao prisutne o svim aktivnostima BKC-a, kao i problemima u radu i planovima za budućnost.

Planovi za budućnost - uređenje objekta, parkinga, baletni studio, gostovanje Josipe Lisac i Terez Kesovije

Što se tiče planova, imamo ih više. Posebno bi istakli rješavanje problema parkinga koji trenutno imamo. BKC je naručio projekat uređenja kompleksa oko BKC-a. Trenutno se vrše aktivnosti rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, u vezi vlasništva nad zemljom sa rudnikom Kreka.


Budući izgled objekta


Posebnu pažnju ćemo posvetiti planiranju programskih aktivnosti u narednoj godini sa namjerom da pokušamo obezbjediti još kvalitetniji program i vjerovatno će biti veći stepen profilisanja sadržaja nego do sada. Biće tu i saradnje sa poznatim BH režiserima na pozorišnim projektima, očekujemo da ćemo u Tuzlu dovesti prepoznatljiva imena sa ex-Yu muzičke scene (priželjkujemo Josipu Lisac, Terezu Kesoviju) i mnogo drugih značajnih imena. Naravno, i ovo ovisi o podršci i o novčanim sredstvima.


Problemi u radu

Problema ima više. Trenutno najveći problem BKC-a je broj zaposlenih u odnosu na obim posla. BKC trenutno ima 19 zaposlenih što na prvi pogled nije malo, ali ako se u obzir uzme činjenica da BKC radi u dvije smjene, da radi sve vikende i praznike, kao i specifičnosti u ovom poslu, svima je jasno da je broj više nego nedovoljan.

Što se tiče prostornih i tehičkih kapaciteta, u poslijednje dvije godine smo renovirali kompletan prostor koji trenutno koristi BKC počevši od krova, ulaza, velike dvorane, dvije sale, mokre čvorove, garderobe, sve kancelarije, ugrađen je video nadzor, nabavljeno je mnogo tonske i svjetlo opreme.




Uposlenici BKC-a su se pokazali i kao dobri domaćini te je nekon oficijelnog dijela godišnje press konfernecije upriličen prijem za goste.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice