TUZLARIJE - KULTURA

29.12.2009.
Ovo je molba i upozorenje u ime prirode
Moja novogodišnja jelka je sa korijenom!


Ja živim na selu, budim se sa cvrkutom ptica, liježem sa dahom vjetra u krošnjama visokog drveća. Danas je to priviliegija. Živim kao i moji stari, u skladu sa prirodnim zakonima, trudeći se da ostavim što manji ekološki otisak. I to je moj doprinos.

Praznici su uveliko. U cijelom svijetu. A četinari se sijeku i sijeku. Slike na svim pijacama iste, marljivi prodavci prodaju zbog profita, a još marljiviji kupci kupuju, jer su tako navikli. Niko ne postavlja pitanja otkud toliko drveće te iako je ovakva prodaja drveća sankcionirana postojećim zakonima, ipak se nastavlja.

Zakon govori i o načinu stavljanja u promet zimzelenih stabala, gde stoji da jedino ako su propisno obilježena, odnosno ako imaju otpremnicu, stabla mogu da se prodaju.

Svi zaboravljamo, a neki i ne znaju činjenicu da se četinari mogu razmnožavati samo iz sjemena te da bi mlada smrča ili jela mogla da donosi plod i sjeme, za to joj treba 30 godina. Samo šume proizvode kiseonik za sva živa biće na Planeti.

I šta znače apeli ljudima i institucijama, ako nismo svjesni da sami najviše možemo doprinijeti spriječavanju masakra naših šuma. A zamislite samo slučajeve kad se odsijeca cijelo odraslo stablo ne bi li se uzeo samo njegov gornji dio kao ukras.

Dva prijedloga:

Prvi, kupite jelku, smrču ili bor sa korijenom-busenom, u saksiji. A nakon praznika, ili kad to dozvole vremenske prilike zasadite je u dvorištu, bašti, prirodu. Ja ću vam biti zahvalan... a vi ćete uživati gledajući kako raste. Malo samo treba promijeniti svijest ... i tako sve počinje?

Drugi, bezbroj je varijanti vještačkog zimzelenog drveća na tržištu, koje izgleda isto kao i prirodno, ako ne i bolje, a na kraju praznika se samo umota i ostavi na tavanu ili podrumu do nove prilike. Evo besplatne reklame za Dramar, Interex, FIS, Bingo, Mercator, Tuš, a sve po solidnim cijenama.

Ono što činimo šumama širom svijeta, samo je odraz onoga što činimo sebi i jedni drugima - Mahatma Gandi.

Posjecite šume nekom narodu i vi ste uništili taj narod - Josif Pančić.

Srećna Vam Nova 2010. godina - Međunarodna godina biodiverziteta!

Pripremio: Boško Nikolić, Eko-Leonardo, Priboj

Osmrtnicama ba smrtovnice