TUZLARIJE - KULTURA

31.12.2009.
˝Društvo Breščana˝ proslavilo prvu godišnjicu rada


Udruga "Društvo Breščana", sinoć je u Domu kulture u Breškama svečano proslavila prvu godišnjicu rada i postojanja. Društvo Breščana trenutno ima 80-ak članova iz Brežaka, Obodnice Gornje, Tisovca, Doknja, Soline, Tuzle, Sarajeva, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švicarske i drugih zemalja.



U proteklih godinu dana, Breščani su realizirali preko dvadeset različitih aktivnosti, od folklornih nastupa, u Tuzli, Gradačcu, Zoviku, do humanitarnih akcija, te implementacije projekta izrade suvenira i narodnih nošnji uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice.



- Iako su nam uvjeti za rad veoma loši, sve ovo postigli smo samo zato što smo vjerovali i bili podrška jedni drugima. Nadamo se da ćemo u 2010. godini naići na više razumijevanja od lokalnih vlasti, kako bi mogli raditi još bolje i kvalitetnije., kazala je predsjednica Društva Breščana Svjetlana Nikolić. Kaže da krov na Domu prokišnjava, da je već dva puta provaljivano u prostorije i da im je pričinjena štetu, nemaju vodu, sanitarni čvor, grijanje…



Inače, u toku 2009. godine Breščani su bili suorganizatori Prvog pokladnog karnevala u župi Breške, podijelili su jaja i slatkiše djeci u OŠ Breške i Područnoj školi Donja Obodnica za Uskrs, organizirali izložbu narodnih nošnji i starinskih predmeta, te folklorne nastupe nekolicine društava za sudionike Međunarodne likovne kolonije Breške. Nastupali su među ostalim na Zovičkom i Posavskom sijelu u Gradčcu, na Lilanju u Doknju, na proslavi 170 obljetnice župe Breške, proslavi 800 obljetnice Franjevačkog reda u Šikari kod Tuzle, priredili izložbu poljoprivrednih proizvoda u sklopu Međunarodnog sajma poljoprivrede u Breškama, a nastupali su i na večeri izbornog folklora "U susret Božiću" koja je održana u Narodnom pozorištu Tuzla.



Sinoćnjoj svečanosti u Breškama, pored članova i simpatizera Udruge prisustvovali su Mijo Krešić doministar sigurnosti BiH, ministrica pravosuđa Tuzlanskog kantona Jasminka Mijatović, Tunjo Đorđić nekadašnji ministar financija u Vladi TK, te veliki broj žitelja brežačkog kraja koji rade u inozemstvu.

S.N.

Osmrtnicama ba smrtovnice