TUZLARIJE - KULTURA

05.01.2010.
Sto godina od rođenja Meše Selimovića
Počele pripreme za obilježavanje godišnjice


U 2010. godini navršava se sto godina od rođenja bosanskohercegovačkog književnika Meše Selimovića. Tim povodom Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine namjerava 26. aprila 2010. održati cjelodnevni međunarodni skup o djelu Meše Selimovića, dok će Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH organizirati u Sarajevu i Tuzli izložbu posvećenu životu i djelu tog velikoga književnika, saopćeno je iz PEN centra.

Obilježavanju stote godišnjice Selimovićeve smrti doprinos će dati i druge organizacije, poput narodnih pozorišta Tuzle i Sarajeva, koji će tih dana na repertoaru imati obnovljene ili nove predstave napravljene na osnovu djela Meše Selimovića. Pored toga, TV i radioprogrami bit će posvećeni Selimovićevom životu i djelu, a udruge pisaca održat će književne programe vezane za ovog bh. književnika.

Proljetni broj časopisa "Novi izraz" bit će posvećen prikazima njegovog djela, uz sudjelovanje slavista iz svijeta koji su se bavili prevođenjem ili interpretacijama Selimovićeve književnosti. Predstavnici Tuzle, Selimovićevog rodnog grada, i Sarajeva, grada u kome je živio i radio, pokušat će, u dogovoru s BH Poštom, postići suglanost o dizajnu i puštanju u promet poštanske marke s likom Meše Selimovića.

Sve ovo dogovoreno je na inicijalnom sastanku organizatora i suorganizatora u obilježavanju stogodišnjice Selimovićevog rođenja, koji je nedavno održan na inicijativu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine - Odjela za humanističke nauke.

Pozivu za sudjelovanje odazvali su se: načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Srebren Dizdar, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Medhija Maglajlić, savjetnica u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo Alma Jusufbegović, potpredsjednik PEN centra BiH Irfan Horozović i sekretar Društva pisaca BiH Muhamed Ćurovac. U ime ANUBiH-a spomenuti projekt obrazložio je prof. dr. Zdenko Lešić.

Obilježavanje "Godine Meše Selimovića" je od 26. marta do 26. oktobra 2010. Institucije i pojedinci koji se žele pridružiti toj inicijativi mogu kontaktirati prof. dr. Zdenka Lešića na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine ili PEN Centar Bosne i Hercegovine - do kraja oktobra 2009. godine, kako bi svojim programom ili predstavljanjem podsjetili javnost Bosne i Hercegovine na velikana pisane riječi.

Mehmed Meša Selimović rođen je 26. aprila 1910. u Tuzli. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju, a 1930. se upisao na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslavenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine. Bio je profesor Građanske škole i suplent u Realnoj gimnaziji u Tuzli. Prve dvije godine rata živio je u Tuzli, gdje ga hapse zbog suradnje s NOP-om. U maju 1943. je prešao na oslobođenu teritoriju i postao član KPJ i Agitpropa za istočnu Bosnu, a onda i politički komesar Tuzlanskog odreda, da bi 1944. prešao u Beograd i obavljao političke i kulturne funkcije. Od 1947. je živio u Sarajevu i radio kao profesor Više pedagoške škole, docent Filozofskog fakulteta, umjetnički direktor "Bosna-filma", direktor drame Narodnog pozorišta, glavni urednik IP "Izdavačko preduzeće Svjetlost". Penzionisan je 1971. Preselio je u Beograd i postao redovni član Srpske akademije nauka i umjetnosti. Biran je za predsjednika Saveza književnika Jugoslavije, bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta (1971.), redovni član ANUBiH-a i SANU-a. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije NIN-ova nagrada (1967.), Goranova nagrada (1967.), Njegoševa nagrada (1967.), potom Dvadesetsedmojulska SRBiH, nagrada AVNOJ-a itd. Meša Selimović je umro 11. jula 1982. u Beogradu.

(Fena)

Osmrtnicama ba smrtovnice