TUZLARIJE - KULTURA

15.01.2010.
NUB ˝Derviš Sušić˝
Najčitanije knjige u 2009. godini


Literatura za odrasle

1. Nura Bazdulj – Hubijar – „Kad je bio juli“
2. Safeta Obhođaš – „Trbušna plesačica“
3. Bekim Sejranović – „Nigdje niotkuda“
4. Aleksandar Hemon – „Projekt Lazarus“
5. Miljenko Jergović- „Freelander“


Nura Bazdulj – Hubijar rođena je u Mrđenovićima kod Foče. Od 1954. godine živjela je u Sarajevu, gdje se i školovala. Nakon završenog studija medicine 1975. godine seli u Travnik gdje i danas živi i radi kao liječnik. Do sada je objavila niz romana, pjesama i drama. Djela su joj prevođena na njemački, nizozemski i norveški. Tekstovi su uvršteni u čitanke, izbore, preglede i antologije, školske lektire, te u svjetsku antologiju priče. Saradnik listova za djecu i odrasle, dobitnica brojnih priznanja i nagrada. Živi i radi u Travniku.

Za temu romana “Kad je bio juli” Nura Bazdulj – Hubijar uzima ajet koji govori o besmrtnosti ljudske duše, trajnosti djela i nemoći sila zla da ljudske vrijednosti potare i iskorijeni. Čovjek i poslije smrti živi, njegova misija je bila opravdana ako ostavi jedno od tri dobra na ovom svijetu: djecu, neki hair, zadužbinu ili knjigu. Gradeći fabulu na toj tezi, a razvijajući je prema istinitim događajima i prekrivajući ih umjetničkom fikcionalizacijom, Nura Bazdulj – Hubijar je napisala roman o ljudskim sudbinama, rječitu i misaonu priču o ljudskim emocijama, i dokumentarno djelo istovremeno, u kom postavlja brojna etička pitanja o čovjeku i mržnji, dobru i zlu, sreći i nesreći, zločinu i praštanju.

Strana literatura

1. Barack Obama – „Snovi moga oca“
2. Khaled Hosseini – „Hiljadu sjajnih sunaca“
3. Orhan Pamuk – „Bijela tvrđava“
4. Den Brown – „Tačka prevare“
5. Paolo Coelho – „Brida“


O knjizi Baraka Obame „Snovi moga oca“ :

Barack Obama izabran je za predsjednika SAD-a 4. novembra 2008. Autor je i New York Times bestselera „Odvažnost nade : Razmišljanja o obnavljanju američkog sna“.
Sin crnog Afrikanca i bijele Amerikanke, Barack Obama imao je samo dvije godine kad je njegov otac napustio porodicu. Mnogo godina kasnije, Obama dobija telefonski poziv iz Nairobija: njegov otac je mrtav. Ova iznenadna vijest pokreće jedno emocionalno putovanje; Obama je odlučan da sazna istinu o životu svoga oca i pomiri svoje podijeljeno rasno nasljeđe. „Snovi moga oca“ je nezaboravna knjiga, koja ne samo da rasvjetljava Obamino putovanje i potragu za vlastitim identitetom, nego i univerzalnu želju da razumijemo našu povijest i ono što nas čini ljudima koji jesmo. Knjiga je napisana kada je Obama imao trideset tri godine.



Dječije odjeljenje

1. J.K. Rowling – „Harry Potter i kamen mudrosti“
2. R.L. Stine – „Soba košmara“
3. Knister - “Čarobnica Lili na Divljem zapadu”

O knjizi Harry Potter i kamen mudrosti

Ostavljen kao beba na pragu kuće svojih rođaka Darslijevih u Šimširovoj Ulici broj 4, Hari Poter odrasta u ostavi ispod stepeništa kao stalna meta maltretiranja svojih tetke, tetka i brata od tetke.

Ali kada sove počnu da opsijedaju njihov dom, noseći pisma adresirana na njega, život mu se iz korijena mijenja.

Od poludžina Hagrida saznaje za svoje čarobnjačko naslijeđe i magijski svijet skriven iza kulisa svakodnevnice, poput perona devet i tri četvrtine, početne stanice čarobnog voza koji Harija vodi do Hogvortsa, škole za vještičarenje i čarobnjaštvo.

Tamo se sreće sa svojom neželjenom slavom, ali i sa dvoje najboljih prijatelja, Ronom i Hermionom. Upoznaje se s kvidičem, čarobnjačkim sportom na letećim metlama, a od nepoznatog dobročinitelja na poklon dobija Nevidljivi ogrtač.

Međutim, Ogledalo Ejnduž, zlobni majstor napitaka Severus Snejp i Hagridov ljubimac zmaj Norbert postaraće se da Harijev boravak na Hogvortsu ne bude suviše prijatan i bezbrižan. Da bi spriječio misterioznog slugu Lorda Voldemora da osigura povratak Mračnog gospodara, Hari će morati prvi da stigne do legendarnog alhemičarskog Kamena mudrosti, ključnog sastojka za eliksir vječnog života.

Služba za odnose s javnošću
Narodne i univerzitetske biblioteke
“Derviš Sušić” Tuzla

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice