TUZLARIJE - KULTURA

15.01.2010.
Otvorena izložba fotografija bh. gradova autora austrijskih fotografa
Ista mjesta snimljena vijek kasnije

Izložba pod nazivom "U potrazi za Atlantidom" otvorena je u četvrtak navečer u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Na izložbi su predstavljene fotografije koje su snimili austrijski dvorski fotograf Raimund baron Štilfrid krajem 19. vijeka i fotograf Maks Aufišer u periodu od 1998. do 2008. godine.



Spajajući stare Štilfridove prikaze bosanskih gradova, sela, rijeka i mostova sa savremenim fotografijama istih mjesta i građevina Maksa Aufišera, nastalih od 1998. do 2008. godine, dobivamo izuzetan uvid u Bosnu kakva je nekad bila i kakva je danas.


Posmatrajući fotografije putuje se kroz vrijeme dugo gotovo 120 godina. Tri ozbiljna događaja u Bosni i Hercegovini ostavila su tragove, kako u zemlji tako i na njenim stanovnicima. Prvi i Drugi svjetski rat donose znatne promjene, razaranja, slijedi komunistički sistem, naravno, i raspad bivše Jugoslavije i agresija na Bosnu i Hercegovinu donose ogroman preokret. Na nekim fotografijama vidimo promjene koje su se dogodile u krajoliku Bosne, dok su na nekim jedva uočljive. Fotografije su snimane u Sarajevu, Maglaju, Konjicu, Mostaru, Foči, Travniku, Višegradu, Jajcu i drugim mjestima.


Uz svaku sliku je i književni dodatak, koji je pripremila Dragana Tomašević. Sa velikom sposobnošću uživljavanja, uz pojedina mjesta na fotografijama izabrala je književne odlomke, kako bi posmatraču i čitaocu pružila dodatne informacije.

O autoru Maksu Aufišeru

Maks Aufišer je rođen u Grazu (Austrija) 1953. godine. Završio je Akademiju lijepih umjetnosti u Beču te se okitio diplomom za obrazovanje u umjetnosti, primijenjenoj umjetnosti i slikarstvu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Samostalne izložbe održao je u Grazu, Beču, Salzburgu, Klagenfurtu, Szombathely, Ljubljani, Moskvi, Novom Mestu, Beogradu, Zagrebu, Minhenu, Bremenu, Bihaću te sinoć u našem gradu. Učestvovao je i na mnogobrojnim grupnim izložbama održanim širom svijeta.

Izložba ostaje otvorena do 28. januara 2010. godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice