TUZLARIJE - KULTURA

14.01.2010.
NIPEX veče gradske pjesme 4
Gost manifestacije Miro Ungar


Kako su ljubitelji starogradske pjesme i romanse u Tuzli već navikli, februar donosi novi muzički događaj u režiji Udruženja građana ljubitelja starogradske pjesme i romanse "Romansa" Tuzla. Posljednjeg petka u drugom mjesecu, dakle 26. februara u Hotelu Tuzla poklonici gradske pjesme imat će priliku uživati u divnim muzičkim tonovima u okviru, sada već, tradicionalne zabave pod nazivom "Nipex veče gradske pjesme 4". Tim povodom za čitaoce Tuzlarija o ovom događaju govori Dino Kalesić, potpredsjenik Udruženja.


NIPEX veče 3 - održana 2009. godine


S.M. – Manifestacija pod nazivom Veče gradske pjesme je već postala tradicionalna i ljubitelji starogradske pjesme, romanse i ervergreena sigurno su već nastpljivi da saznaju šta im spremate?

- Tuzlarije redovno i kvalitetno prate rad našeg Udruženje i već je i vašim čitaocima, posjetiteljima vašeg sajta, poznato da mi našu manifestaciju organizujemo jednom godišnje i to je uvijek posljednjeg petka u februaru i uvijek u Hotelu Tuzla.

Dino Kalesić i Žarko Dančuo
Tako je i ove godine. Nipex veče gradske pjesme 4 organizujemo 26. februara u Hotelu Tuzla.
Tačno je to što kažete da su ljubitelji ove vrste muzike nestrpljivi i da željno očekuju ovu zabavu jer upravo manifestacija ovakvog karaktera ima veoma malo u našem gradu. Naravno, mi smo to prepoznali, ponudili to publici ali upravo iz činjenice da je broj izvođača starogradske pjesme i romanse ograničen, nismo u prilici to raditi često.
Vi znate da smo mi ostvarili odličnu saradnju sa gospodinom Žarkom Dančuom koji je nadaleko poznat i priznat. Dvije godine je bio gost večeri a pored toga, prošle godine smo s njim odradili 4 zabave u Tuzli. Pored naše manifestacije bili smo pozvani da programski i muzički organizujemo i realizujemo još četiri zabave zatvorenog tipa. To pokazuje da je sve više zainteresovanih za ovu muziku i da je sve više ispoljena potreba da se organizuju ovakve manifestacije.


S.M. – Spomenuli ste izvođače. Šta je pripremljeno za Nipex veče gradske pjesme 4?

- Ove godine donosimo opet nešto novo ali nešto što je svima dobro poznato, svima koji vole staru dobru muziku. Naime, prilikom boravka u Zagrebu, dr Azabagić je ostvario kontakt sa gospodinom Mirom Ungarom. Objasnio mu je o čemu se radi, čime udruženje bavi, ko su gosti na našim zabavama i nije bilo nikakvih problema, Miro je prihvatio naš poziv i dogovoreno je sve za njegov nastup. Ubjeđeni smo da će zadovoljiti ukuse svih onih koji s nama budu u hotelu Tuzla te večeri.

S.M. – Ima li još nekih novosti, šta se očekuje programski, i naravno, kako zainteresovani mogu nabaviti ulaznice?

- Neophodno je konstantno donositi nešto novo publici. Za četvrtu po redu manifestaciju Nipex veče gradske pjesme, novost je dakle Miro Ungar. Novost stiže i iz "radionice" orkestra Romansa i naše interpretatorke Adne Azabagić. Specijalno za ovu priliku pripremljene su grčke, makedonske, dalmatinske pjesme, i to će uz evergreene koje će otpjevati Miro Ungar biti zaista muzički bogato veče. Potrudit ćemo se da našim gostima pripremimo i poneku nagradnu igru, naravno u saradnji sa našim prijateljima, privrednim subjektima koji nas redovno prate. Firma Nipex i porodica Nišandžić je od prvog dana uz nas, manifestacija u nazivu ističe glavnog pokrovitelja a nadamo se, koliko nam vrijeme i svakodnevne obaveze budu dozvoljavale, da ćemo i sa drugim prijateljima ostvariti kontakt i obezbijediti nagrade za nagradnu igru.
Kada su u pitanju ulaznice, standardno po cijeni od 10 KM moguće ih je rezervisati i nabaviti pozivom na 061/164-311. Moram reći da smo iz udruženja prvo, putem sms-a, obavijestili naše stalne goste, prijatelje udruženja. Dobar dio njih se već pred novu godinu javio i mi danas, na 50 dana do manifestacije imamo rezervisano i prodato više od 50% ulaznica. Mislili smo da ćemo zbog velikog interesovanja koje svake godine vlada za našu manifestaciju, ove godine uraditi dvije vezane manifestacije. Međutim, već drugo veče, dakle, 27. februara, angažovali su nas za potrebe jednog festivala koji se u to vrijeme održava u Tuzli i mi ćemo realizovati završnu zabavnu večer koja je zatovrenog tipa.
Dakle, ukoliko se može ovako rano planirati, bilo bi dobro, na vrijeme se javiti rezrvisati ulaznice, jer ubijeđeni smo da 15-20 dana pred manifestaciju, neće biti ulaznica.


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice