TUZLARIJE - KULTURA

26.01.2010.
Dom mladih Tuzla
Otvorena izložba fotografija svršenih polaznika Fotoradionice


Sinoć je u Galeriji Doma mladih Tuzla otvorena izložba umjetničkih fotografija svršenih polaznika treće generacije Fotoradionice koju vodi Faruk Ibrahimović, majstor i instruktor umjetničke fotografije.

Svoje radove su izložili Aleksandra Ivanović, Almira Zulić, Elvir Beširović, Emina Halilović, Jasna Bulić, Vladislav Kovačević, Davor Pavlić i Zinaida Beširović. Svi oni predstavili su po pet fotografija.



Na ovoj izložbi može se vidjeti da su se mladi bavili portretima, arhitekturom, životom ulice i sl. Slike su nastajale u improviziranom studiju, ali i u eksterijeru. U prvom dijelu radionice polaznici se nisu mnogo oslanjali na Adobe Photoshop, već je osnovni cilj bio da se napravi kvalitetan snimak sa dobrom kompozicijom i pri raspoloživom svjetlu.



Među autorima fotografija je i Aleksandra Ivanović student 2. godine Turskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Tuzli koja se već nekoliko godina amaterski bavi fotografijom. Interesovanje za fotografiju je stekla kroz rad svoga oca, novinara Nikole Ivanovića, koji se bavi novinskom fotografijom.



- S njim sam stekla prve osnove, a kod majstora i instruktora umjetničke fotografije, gospodina Faruka Ibrahimovića sam uplovila u vode umjetničke – kreativne fotografije, unazad tri mjeseca u Fotoradionici Doma mladih Tuzla. Gospodin Ibrahimović nam je nesebično prenosio svoje bogato iskustvo i učio nas novim viđenjima snimanja i obrade fotografija. Uglavnom, sa sobom stalno nosim fotoaparat i kada “ulovim” neki neobičan i zanimljiv detalj, napravim nekoliko snimaka. Imam namjeru i dalje pohađati obuku u Fotoradionici i od gospodina Faruka Ibrahimovića “ukrasti” još znanja – rekla je Aleksandra za Tuzlarije.



Druženje i razmjena iskustava su bitnije odlike Fotoradionice, postoji i saradnja sa prethodnim polaznicima i velika mogućnost da dođe do formiranja kluba.

Postavka izložbe trajaće do 15.02.2010. godine.

JOŠ SLIKA

Osmrtnicama ba smrtovnice