TUZLARIJE - KULTURA

27.01.2010.
40 godina umjetničkog rada Muharema Osmića


U povodu obilježavanja 40 godina umjetničkog rada glumca Muharema Osmića, danas je u prostorijama Narodnog pozorišta održana press konferencija.



Prvak Narodnog pozorišta Tuzla, Muharem Osmić, jedan je od najznačajnijih bh savremenih glumaca. Teško je nabrojati značajne uloge koje je ostvario, a neke od njih su u predstavama „Budite dobri sa g. Slaunom“ (Džo Orton), „Čovjek je čovjek“ (Brecht), „Hamza“ (Ali Bej – Fehim Spaho), „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ (Derviš Sušić), „Derviš i smrt“ (Meša Selimović), „Bosanski kralj“ (Miroslav Ančić) i mnoge druge uloge u kojima je ovaj glumac davao sebe uživljavajući se u lik na način koji publika cijeni, a kolege poštuju.



- Promatrajući u dugom nizu godina glumačkog rada ne osjećam teret godina jer kad radite ono što volite, sve što dođe kao gorko bude vam prijatno kao lijek, tako da ovih četrdeset godina za mene i nije bio prevelik teret koji nisam mogao da nosim. Imao sam sreću da mi je sudbina odredila i dala poziv kojeg volim. Bio sam okružen dobrim prijateljima iz pozorišta i drugim ljudima, između ostalog rekao je Muharem Osmić dodajući da glumac mora da radi, talenat se može, a i ne mora razviti, ali glumac mora da radi i da traje. Mlađi glumci često žude za slavom, koja se može i brzo i nekada lako steći, ali teško je trajati.

Umjetničko veče „My Way“ Muharema Osmića u povodu 40 godina rada će se održati u petak (29.01.) u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19:30. Najavljeno je niz zanimljivih gostiju (Dejan Mijač, Branislav Cvejić, Ašli Bajram, Gradimir Gojer i drugi).

Na današnjoj press konferenciji je istaknuto da se obilježava 40 godina uspješnog rada Muharema Osmića ali da to nikako nije i prestanak njegovog rada.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice