TUZLARIJE - KULTURA

30.01.2010.
Likovna kolonija ˝Balkana˝
Otvorena izložba ˝Umjetnošću preko barijera i granica˝


Sinoć je u Galeriji Bosanskog kulturnog centra otvorena izložba "Umjetnošću protiv barijera i granica" u organizaciji Survivor Corps, Inicijative preživjelih od mina i Organizacije amputiraca Republike Srpske (UDAS).



Na izložbi je prezentovan dio umjetničkih radova nastalih na Regionalnoj Likovnoj koloniji Balkana, kod Mrkonjić Grada, u toku njenog petogodišnjeg djelovanja. Svi radovi djela su osoba sa invaliditetom i mladih umjetnika iz BiH, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.



- Slogan Regionalne Likovne kolonije Balkana “Umjetnošću protiv barijera i granica” nosi poruku tolerancije, saradnje, solidarnosti i zajedničkih vrijednosti koje nas spajaju i pozivaju na dijalog, odgovornost i aktivan doprinos pojedinca u izgradnji zajednice i regije u cjelini. Ovom izložbom želimo da doprinesemo rušenju barijera i granica među ljudima, da podignemo svijest šire javnosti o situaciji, položaju, kreativnom potencijalu i pravima osoba sa invaliditetom, te promovišemo jednake mogućnosti i punu inkluziju ove marginalizirane skupine naših sugrađana u zajednicu i društvo, – kazao je Amir Mujanović izvršni direktor NVO ”Inicijativa preživjelih od mina”.

U sklopu izložbe upriličena je i video projekcija performansa “Balkana 2009” koji govori o radu kolonije.



Likovna kolonija Balkana je osnovana 2005. godine kao likovna kolonija preživjelih od mina iz Bosne i Hercegovine i imala je za cilj njihovo svrsishodno okupljanje, pružanje međusobne podrške u oporavku i osnaživanje. Vrlo brzo, misija, energija i duh Balkane, proširila se na zemlje susjedstva, čineći Balkanu prvom regionalnom likovnom kolonijom umjetnika sa i bez invaliditeta iz Jugoistočne Evrope.



U toku petogodišnjeg djelovanja Likovna kolonija Balkana izrasla je u jedinstvenu kulturno-edukativnu manifestaciju, prepoznatu po svom doprinosu regionalnim procesima podizanja svijesti o pitanjima ljudskih prava u oblasti invaliditeta, principima društvene inkluzije i jednakih mogućnosti za sve, oporavka od postratne traume i pomirenja.

Izložba slika trajaće do 08.02.2010.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice