TUZLARIJE - KULTURA

29.01.2010.
Nova postavka u galeriji ˝Cofi˝ u Tuzli
Otvorena 15. samostalna izložba slika Avde Kalesića


Povodom 40. godina umjetničkog rada sinoć je u Galeriji „Cofi“ (u blizini Sonog trga) otvorena izložba slika Avde Kalesića. Riječ je o petnaestoj samostalnoj izložbi našeg sugrađanina.



U prepunom izložbenom prostoru izložbu je otvorio književnik Zlatko Dukić.

- U jednoj vrsti intimnog umjetničkog sijela čast mi je da otvorim večerašnju izložbu i pozdravim sve prisutne, a posebno Avdu Kalesića koji se u svakoj svojoj slici predstavlja kao neko ko je zaljubljen u svoj grad – rekao je Dukić.

- Na večerašnjoj izložbi predstavljam se sa preko 40 slika ulja na platnu, koje su nastajale u posljednje tri godine. Mnoge od njih bile su izložene i u drugim gradovima naše države. Na mojim slikama uglavnom se mogu vidjeti motivi stare Tuzle, često oslikavam detalje koji više ne postoje i trudim se da slike obilježe jedno određeno vrijeme. Slika nije samo estetski ugođaj, nego ona mora da ima i drugo značenje tj. poruku koja će ostati iza nas i drugim generacijama, rekao je za Tuzlarije Avdo Kalesić.



O radu Avde Kalesića govorio je i likovni kritičar Izet Handžić.

- Avdo je započeo umjetničku avanturu još kao dijete. Tako dug period jasno nam govori da slikarstvo za njega nije bilo samo prolazni zanos već trajna ljubav. Otkako je prije nekoliko godina otvorio i malu prodajnu galeriju, likovna umjetnost za Avdu Kalesića postaje i životno opredjeljenje. Pored vrijednih dosega u slikanju uljem, posljednjih godina umjetnik sve više osavremenjuje i akvarel, proširujući tako svoja shvatanja o ovoj iznimno teškoj slikarskoj tehnici – rekao je Handžić.



O autoru:

Avdo Kalesić rođen je u Tuzli 1947. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Do sada je imao preko 40 kolektivnih izložbi i predstavljao je našu zemlju na mnogim međunarodnim kolonijama. Od 1996.godine radi profesionalno kao slikar galerista jer je prvi privatni galerista u Tuzli. Prema poznatom likovnom kritičaru Aleksandru Aci Adamoviću, Avdo Kalesić spada u red onih rijetkih likovnih umjetnika koji nastavljaju tradiciju slikanja Tuzle gradskog područja, podložnog tonjenju koje stalno mijenja izgleda grada.



Stalnu postavku slika Avde Kalesića možete pogledati u Galeriji „Cofi“, Malkočeva br.4 u blizini Sonog trga. Radno vrijeme galerije je od 09-16 časova.

A.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice