TUZLARIJE - KULTURA

24.03.2005.
Oslobođenje o Ivi Pogereliću
Koncert za pamcenje
Koncert glasovitog pijanista Ive Pogorelica odrzan je u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli u utorak uvece. Ovaj muzicki spektakl sasvim sigurno je bio jedan od najvecih kulturnih dogadjaja u Tuzli.

Maestro Pogorelic svojim dvosatnim, izvanrednim muziciranjem odusevio je sve ljubitelje klasicne muzike.

Na programu su bila djela F. Chopina, A. Scriabina, S. Rachmaninoffa.

Koncert cuvenog pijaniste Ive Pogorelica, koji je prvi put nastupio pred tuzlanskom publikom, koja ga je pozdravila velikim pljeskom, uprilicen je u okviru njegove evropske turneje, do sada je odrzao koncerte u Rijeci i Zadru, a veceras ce u 19.30 sati nastupiti i pred sarajevskom publikom u Domu Vojske FBiH.

Pogorelic je muzicku edukaciju poceo sa sedam godina, a sa dvanaest odlazi u Moskvu, gdje nastavlja muzicko obrazovanje u Centralnoj muzickoj skoli i pet godina kasnije na Konzervatoriju Cajkovski. Od svog debitantskog recitala u njujorskom Karnegi holu, Pogorelic je nastupao u svim vecim koncertnim dvoranama sirom SAD, Kanade, Evrope, Australije, Japana, Juzne Amerike i Izraela. U Hrvatskoj je osnovao Young Musicians Fellowship sa ciljem da omoguci skolarine mladim i talentovanim muzicarima za skolovanje u inostranstvu. Za medjunarodne zasluge u pomoci mladim ljudima imenovan je za ambasadora dobre volje UNESCO-a. Pokrenuo je Medjunarodno takmicenje solo pijanista Ivo Pogorelic u Pasadeni sa ciljem davanja podrske solo pijanistima i u tu svrhu odredjena je jedinstvena Gran Prix nagrada u iznosu od 100.000 dolara kao podrska stvaranju solo karijere.

Priredio(la): cupo                


Osmrtnicama ba smrtovnice