TUZLARIJE - KULTURA

01.02.2010.
Teatar kabare - utorak, u 19:30
Premijera dva dokumentarna filma Kino kluba Tuzla


U utorak 2. februara Kino klub Tuzla organizuje premijerno prikazivanje dva dokumentarna filma rađena krajem prošle i početkom ove godine. Projekte su finansirali i pomogli Fondacija tuzlanske zajednice, Grad Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona - Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Teatar Kabare Tuzla, SD Sloboda Tuzla. Projekcija će se održati u Teatru Kabare Tuzla sa početkom u 19:30.

FILM O OSOBAMA SA POSEBNIM POTREBAMA

Dokumentarni film govori o Nedimu Gavranoviću. Nedim je rođen u Beogradu. Rođen je prije kraja trudnoće sa brojnim anomalijama jer su mu roditelji doživili saobraćajnu nesreću i nakon toga preminuli. U isto vrijeme porodica iz Tuzle odlazi u Beograd da usvoji dijete. Susret sa Nedimom povezaće ih za cijeli život. Nedim danas živi u Tuzli, ima 27 godina i osoba je sa posebnim potrebama, ali i osoba puna života u sebi. Snimanje je počelo sredinom novembra 2009. godine i trajalo je do kraja decembra 2009. Scenario je napisala Elvira Nišić inače Nedimova sestra, dok produkciju i režiju potpisuje Emir Sulejmanović.

FILM O JEZERU KOP

Film govori o jezeru Kop koje se nalazi na području općine Tuzla (Šićki brod). Mještani u blizini jezera se brinu o njemu, čiste jezero, poribljavaju, a suočeni su sa mnogim poteškoćama. Kroz film nas vodi Senad Isaković Roko. Značaj ovog projekta je u osvještavanju cjelokupnog društva o važnosti očuvanja prirodnih ljepota našeg grada, ka i podizanje svijesti ljudi o važnosti ekologije i čuvanja okoline uopšte. Snimanje filma je trajalo u mjesecu novembru 2009. i januaru 2010. godine. Scenario i režiju potpisuje Emir Sulejmanović.

Projekte su finansirali i pomogli Fondacija tuzlanske zajednice, Općina Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona - Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Teatar Kabare Tuzla, SD Sloboda Tuzla.

Osmrtnicama ba smrtovnice