TUZLARIJE - KULTURA

08.02.2010.
U okviru „Dana povelje 2010“ Srebrenik
Izložba slika i skulptura sa likovne kolonije „Majevica ´09“

Srebrenik će i ove godine biti domaćin tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji „Dani povelje 2010“ kojom će se obilježiti 677. rođendan Grada Srebrenika.

Zvanično otvaranje manifestacije planirano je 12. februara 2010. godine u 19:00 sati u holu Doma kulture Srebrenik izložbom slika nastalih na likovnoj koloniji „Majevica ´09“ i izložbom slika i skulptura Svjetlana Bešića pod nazivom „Priče iz prirode“.

Likovna kolonija „Majevica 09“ održana je u junu prošle godine na padinama planine Majevice. „Umjetnici spašavaju Majevicu“ bilo je geslo pod kojim je organizovana, a cilj je bio da se skrene pozornost šire javnosti na ljepote ove planine.

Organizator Kolonije i Izložbe je Svjetlan Bešić, privatni poduzetnik iz Srebrenika, koji se već tri decenije bavi slikarstvom i fotografijom. Slikari iz cijele BiH proveli su sedam dana na Bešićevom imanju, udaljenom devet kilometara od centra Srebrenika, na 720 metara nadmorske visine:

- Krajolik Majevice u kojem su slikari stvarali tih sedama dana, sam po sebi je umjetnički doživljaj i zasigurno je bio inspiracija svim učesnicima. Na ovaj način poslali smo poruku svim prijateljima prirode da još nije kasno da se spase ljepote koje imamo. Iz tog razloga i organiziramo Izložbu, a umjetnici su spremni da stanu pred sve one koji žele da se bore za spas naše ljepotice Majevice, kazao je Bešić.

Na Izložbi će biti izloženi radovi slikara: Irene Sladoje, Vanese Prodanović, Dženite Husejnović i Renate Papišta koji dolaze iz Sarajeva, zatim Igora Sredojevića iz Banja Luke, Mehmeda Šišića iz Lukavca, Mirsada Hadžiefendića iz Tuzle i Envera Krajišnika iz Goražda.

BMG

Osmrtnicama ba smrtovnice