TUZLARIJE - KULTURA

05.02.2010.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Najčitanije knjige u januaru 2010.godine


Literatura za odrasle

1. Erich Rathfelder – Raskrsnica Sarajevo
2. Dženeta Miraščić – Bosanski model demokratske vlasti
3. Ljiljana Habjanović – Đurović – Paunovo pero
4. Nerzuk Ćurak – Obnova bosanskih utopija
5. Marinko Korošec – Wonderland


O knjizi “Raskrsnica Sarajevo”:

Objektivno, i racionalno pisati o jednoj, barutom razaranoj i lažima ponižavanoj zemlji, poslije dobro planirane, a zatim strasno poricane agresije, sigurno nije ni lako ni jednostavno. Ali, jest etički vrlo izazovno i autorski krajnje odgovorno. Ta izazovnost i odgovornost podrazumijevaju stanovitu dozu moralne čvrstine autora iz koje on, kao objektivistički nastrojen spisatelj, crpi onu uvjerljivost svojih stavova koji plijeneći, čitaoca naprosto prikivaju za djelo. Erich Rathfelder (1947.), njemački novinar, pisac i publicista, snažno nam demonstrira i jedno i drugo: i etičku izazovnost i svoju odgovornost spram napisanog. Pri tom, moralni oslonac svom kritičkom pisanju o agresiji na Bosnu Rathfelder nalazi prije svega u naporu objektivističkog sagledavanja njemačke ratne prošlosti i užasnih iskustava Drugog svjetskog rata upravo na ovim prostorima .
Erich Rathfelder, svjestan svih mogućih opstrukcija, oprezno i sa zebnjom racionalne zapitanosti (što je pojmom raskrsnice simbolizirano već u naslovu knjige), strepi, nad ostvarenjem te i drugih mogućnosti o kojima probosanski dobrohotno sanja. Mnogo je toga načeto i otvoreno ovom obimnom knjigom. I ono što fascinira tokom njenog nezaustavljivog čitanja, jeste upravo enormna informiranost, jedno nepregledno mnoštvo činjenica iz svih oblasti bh života.


Strana literatura

1. Deborah Rodrigez – Škola ljepote iz Kabula
2. James Patterson – I došao je pauk
3. Richard Bach – U potrazi za muzom
4. Florence Hartmann – Mir i kazna
5. Robert Hough – Konačna ispovjed Mabel Stark


O knjizi “Škola ljepote iz Kabula”:

Ubrzo posle pada Talibana sa vlasti, 2001. godine, Debora Rodrigez odlazi u Avganistan kao član humanitarne misije kako bi pokušala da pomogne naciji koja je upravo izašla iz rata. Okružena ljudima čije su joj se vještine činile mnogo značajnijim od njenih - ljekarima, medicinskim sestrama i psihijatrima - Rodrigezova, inače frizerka iz Mičigena i majka dvoje dece, očajnički želi da bude od koristi. S obzirom na to da je brzo sklapala prijateljstva sa Avganistancima, ali i imajući u vidu da žene u toj zemlji posjeduju dugu tradiciju vođenja salona ljepote, Rodrigezova je došla na nevjerovatnu ideju. Osnovala je školu ljepote i, premda suočena sa brojnim jezičkim i kulturnim razlikama, uspjela je da nauči žene kako da same zarade za život i savladaju brojne tehnike farbanja kose, šišanja i šminkanja. U malom utočištu ovog salona ljepote, otkrićemo da se granica između učenice i učiteljice vrlo brzo gubi dok se ove zanimljive žene otvaraju pred Rodrigezovom, pripovedajući joj svoje nevjerovatne životne priče.

Dječija literatura

1. G.A. Bürger – Pustolovine Baruna Münchhausena
2. Stipe Juras – Gdje odlaze vizionari
3. Margaret Clark - Opet na pravom putu


O knjizi: "Pustolovine Baruna Münchhausena"

Pustolovine Baruna Münchhausena, pustolovina je namijenjena svima, i malima i velikima. U knjizi nailazimo na iskrene laži baruna Münchhausena. Može li se iskreno lagati ili postoji li lažna iskrenost? Zrcali li se iskrenost u laži i obratno? Dvojba je uvijek aktuelna.Legendarni barun Münchhausen pripovijeda u ovoj knjizi o svojim slavnim podvizima – kako je jahao na topovskoj kugli, kako je uz povoljan vjetar jedrilicom doplovio na Mjesec, kako se preobukao u bijelog medvjeda…

Provjerite u knjizi kojom čarolijom sve postaje moguće, pa čak i jahati na morskom konjicu, brodom se nasukati na stablo, balonom putovati čak do Sunca, baciti sjekiru do Mjeseca, voditi pčele na pašu, sprijateljiti krokodila i lava....

O svim tim nevjerojatnim pustolovinama pripovijeda slavni pustolov radoznalog nosa - barun Münchhausen.

"Ja pričam i pjevam o svemu što znam,
Misao mi pitka i meka ko" lan.
Što kažem to mislim, što mislim to kažem,
Iskreno vam tvrdim - ja nikad ne lažem!
Društveno sam biće i rado viđen gost
Volim iće, piće, al" nikad nisam prost.
Oprostite na neuljudnosti, malo sam snen.
Da se predstavim, moje ime je Münchhausen.
Barun Münchhausen."



Služba za odnose s javnošću
NUB Derviš Sušić“ Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice