TUZLARIJE - KULTURA

04.02.2010.
Teatar Kabare - press konferencija
˝Do viđenja u Budimpešti˝ u subotu


U prostorijama Teatra Kabare Tuzla danas je održana press konferencija u povodu premijernog izvođenja predstave "Do viđenja u Budimpešti", autora i reditelja Zvonimira Ilijića.



O predstavi i međusobnoj saradnji danas su govorili Vlado Kerošević, van. profesor, Zvonim Ilijić, režiser, te glumci Gordana Džepina i Haris Mrkonja.

Riječ je o romantičnoj komediji koja prati dvije mlade osobe kroz život 20 godina. Iako se radi o predstavi koja će nasmijati publiku puno je i scena koje dovode i do suza, poistovjećivanja sa glavnim likovima i asocijacija na burna dešavanja na ovim prostorima u zadnjih 20 godina.

On iz Zenice, ona iz Zagreba, on Bošnjak, ona dijete Srbina i Hrvatice, vrijeme prvog susreta 1991. pred raspad bivše zemlje. Dok su se nekada čvrsto utvrđeni državni temelji rušili kao kula od karata, rađala se ljubav između ovo dvoje mladih. Baš za Dan zaljubljenih, Valentonovo, 14. februara 1991. godine u Budimpešti, proživljavali su ono o čemu je i sveti Valentin govorio.

Prateći njihove živote predstava prati i ratove vođene u Bosni i Hrvatskoj.

Zahvaljujući saradnji sa režiserom Zvonimirom Ilijićem, inače direktorom Gradskog kazališta "Zorin dom", ova predstava je već igrana u Karlovcu. Nakon hrvatske na redu je i bosanska premijera koja će se desiti 06.02.2010. godine sa početkom u 19 sati. Inače, ovo je diplomska predstava glavnih glumaca Gordane Džepine i Harisa Mrkonje, koji su kao studenti imali zadatak da sami ispišu sudbine likova koje će igrati, a na osnovu čega je Ilijić napisao tekst.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice