TUZLARIJE - KULTURA

13.02.2010.
Međunarodna galerija portreta
Najava koncerta Marijane Šipke

Koncert violinistice Marijane Šipke, u organizaciji Općine Tuzla, održaće se u nedjelju, 14. februara, sa početkom u 19.30 u Međunarodnoj galeriji portreta.
Marijana Šipka će se Tuzlacima, uz klavirsku pratnju Gordane Marjanović, predstaviti djelima Mozarta, Brahmsa i Milhauda.


Marijana Šipka, violina
(Bosna i Hercegovina/Francuska)

Marijana Šipka je rođena u Tuzli. Svoje muzičko obrazovanje započela je u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli, u klasi nastavnice Selme Muharemagić.
Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Irine Jašvili. Na istoj Akademiji je i magistrirala u klasi prof. Florijana Balaža.
Usavršavala se na specijalističkim studijama na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović, na “Accademia internazionale di Musica” Portogruaro-Venezia, u klasi profesora Pavela Vernikova, a na poziv poznatog francuskog profesora Devy Erlih-a, kao stipendista francuske vlade, usavršavala se u Parizu na “Ecole normale de musique” (violina i kamerna muzika).
U toku školovanja pohađala je master class kod Marine Jašvili, Klausa Maetzla, Pavela Vernikova, Alexandra Brussilovskog a učesnik je i “Attersee Institute Orchestra” (pod pokroviteljstvom Bečke filharmonije).
Dobitnik je više nagrada na domaćim takmičenjima, i treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Stresi, Italija.
Kao solista i član kamernog ansambla nastupala je u Francuskoj, Švajcarskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Po dolasku u Pariz svirala je u orkestru “Ostinato”, “Orchestre de CROUS”, “Orchestre symphonique limousin”, a istovremeno predavala na “Conservatoire slave de musique” u Parizu. Od 2005. godine, Marijana Šipka je stalni član “Orchestre de Grand Théâtre de Limoges” iz Limoža.


Gordana Marjanović, klavir
(Srbija)

Gordana Marjanović je rođena u Beogradu. Diplomirala je u klasi profesora Evgenija Timakina na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, a magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Jurice Murajia.
Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima u Senegaliji (Italija), Bordou (Francuska).
Nastupala je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio Bremena (Njemačka) i sa Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran.
Koncertrirala je širom nekadašnje Jugoslavije, kao i u Italiji, Francuskoj, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj, Grčkoj i Turskoj. Posebno su zapažena izvođenja muzike Ljubice Marić na koncertima u Amsterdamu, kao i snimanje kompakt diska za diskografsku kuću »Emargo classica Nederland«.
Kao kamerni muzičar nastupala je sa violinistima Majom Jokanović i Srđanom Grujićem, violončelistima Sandrom Belić, Ištvanom Vargom i Imreom Kalmanom, sa mecosopranom Aleksandrom Jokanović itd.
Radila je kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a sad je angažovana kao samostalni umjetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu.


Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice