TUZLARIJE - KULTURA

13.02.2010.
Katolički školski centar „Sveti Franjo“
Održan Pokladni karneval 2010
Danas je u Katoličkom školskom centru „Sveti Franjo“ održan Pokladni karneval 2010, sada već tradicionalna manifestacija koja okuplja brojnu djecu predškolske i školske dobi našeg grada i sve one koji uživaju u maskiranju u dane maškara. Prvobitno je bilo planirano da povorka maskirane djece prodefiluje gradom, ali je zbog velikih snježnih padavina koju su zahvatile Tuzlu, karneval održan u sali za fizičko vaspitanje KŠC-a.



Pokladni karnevali priređuju se u ovo vrijeme u cijelom svijetu, kao u uvod u vrijeme korizme – odricanja ili pokore, a sve u povodu dolazećeg velikog katoličkog blagdana Uskrsa. Najava smjene godišnjih doba, plašenje zlih sila koje mogu uticati na usjeve, neki su od motiva vezanih za maškare.


“Karneval je prelijepa prilika za druženje i Katolički školski centar se danas povezuje sa cijelim svijetom gdje se održavaju karnevali. Zbog snježnih padavina i neprohodnosti puteva danas se nisu pojavila sva djeca, a bilo je planirano da ih bude na stotine. Djeca koja su došla pokazala su inovativnost i maštovitost u osmišljavanju kostima i raduju se druženju” – kazala je za Tuzlarije Ivana Milosavljević, tuzlanska glumica i profesorica pedagogije i psihologije u KŠC-u Tuzla.

Profesorica Ivana maskirala se u dirigenta

Djeca su kao i svake godne u izradi maski bila veoma maštovita, sakrivena iza maski đavola, klovnova, princeza, medicinara i ko zna kojih sve likova, te je ovogodišnji karneval protekao uz ples, pjesmu i dječiju graju. Roditelji i gosti počašćeni su krofnama i toplim čajem.

Organizator karnevala je Katolički školski centar “Sveti Franjo” u saradnji sa hrvatskim društvima i organizacijama iz našeg grada.

Još slika


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice