TUZLARIJE - KULTURA

12.02.2010.
Šarena džamija i portal Behram begove medrese nacionalni spomenici


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je 12 dobara nacionalnim spomenicima, među kojima su istorijski spomenik kuća Paše Đumišića u ulici Sime Milutinovića u Banjaluci, te " Mramorovi " - nekropola sa stećcima Dubac u Batovu, na području Čajniča.

Predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo saopštila je na konferenciji za novinare da su nacionalnim spomenicima proglašene nekropole sa stećcima u selu Čićevo i nekropole sa stećcima na lokalitetu Ograda - Vlah u opštini Konjic.

Dobra proglašena nacionalnim spomenicima su i istorijski spomenici - Crkva svetog Georgija u Velikoj Kladuši, te istorijske građevine Muzička škola u Travniku i džamija u Slapovićima kod Srebrenice.

Nacionalnim dobrima proglašene su i graditeljske cjeline stara džamija u selu Rujnica kod Zavidovića, Lalića kuća s dvorovima u Ljubuškom, Šarena džamija s haremom, ulazni portal i mjesto Behram-begove medrese u Tuzli, crkva Uspenja Presvete Bogorodice s pokretnom imovinom i zgrada nekadašnje Prve srpske škole u Travniku i Crkva svetog Nikole u Foči s objektom bivše škole i pokretnom imovinom.

- Komisija je donijela i dopunu ranije donesene odluke kojom se kompleks Stare pravoslavne crkve u Sarajevu proglašava nacionalnim spomenikom. Riječ je o dopuni i promjeni zemljišno - knjižnih podataka vezanih za ovaj kompleks", navela je Ševo.

Komisija je odbila zahtjev da "Rimski most" u Tešnju proglasi nacionalnim spomenikom, jer je zbog neadekvatne konzervacije i izgradnje benzinske pumpe na tom lokalitetu, spomenik potpuno nevidljiv i nedostupan.

(SRNA)

Osmrtnicama ba smrtovnice