TUZLARIJE - KULTURA

12.02.2010.
Otvorena izložba slika s likovne kolonije ˝Breške˝


Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak Tuzla sinoć je u galeriji "Kristian Kreković" u Franjevačkom samostanu "Sv. Petar i Pavao" u Tuzli postavilo izložbu slika s prošlogodišnje Međunarodne likovne kolonije "Breške".



Riječ je o 39 radova s različitim motivima i tehnikama slikanja, jedanaest umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

"U godini u kojoj je župa Breške obilježavala i proslavljala brojne obljetnice, igrom slučaja poklopilo se i da KHD Napredak po deseti puta organizira Međunarodnu likovnu koloniju ´Breške´. Kada jedna manifestacija traje već desetu godinu za redom i k tome još biva tako uspješno i dobro organizirana, o čemu svjedoče reakcije sudionika i promatrača u svih ovih proteklih deset godina, onda je to pokazatelj dobroga rada cjelokupne organizacijske ekipe.


Prije deset godina krenulo se s idejom i vizijom, a danas je kolonija na Breškama, već dobro prepoznatljiv brend", rekao je prilikom otvaranja izložbe predsjednik tuzlanskoga Napretka Nikola Čiča.

Izložbu je otvorila ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Mirzeta Hadžić-Suljkić, kazavši kako je likovna kolonija "Breške" značajna manifestacije za Tuzlanski kanton te da je uvrštena među pet kulturnih projekata podržanih od strane Ministarstva i Kantonalne vlade.

Izložba u galeriji "Kristian Kreković" će biti otvorena 15 dana. Osim u Tuzli, radovi nastali na prošlogodišnjoj koloniji "Breške" bit će izloženi u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci, a bit će štampana i monografija koja će obuhvatiti radove umjetnika nastalih u proteklih deset godina.

"U proteklih deset godina na Likovnoj koloniji ´Breške´ nastalo je 390 umjetničkih djela. Pokušat ćemo da ih osiguramo na pravi arhivski način jer smatramo da je ovo bogatstvo ne samo za Tuzlu i Tuzlanski kanton nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, pa takvo bogatstvo ne smijemo izgubiti.

Naš je plan je da ih kategoriziramo, dio slika da ostavimo u trajno vlasništvo Napretka, dio iskoristimo za poklone, a dio za prodaju, kako bi financirali stipendiste, što je i temeljna odrednica HKD-a Napredak", kazao je predsjednik Nikola Čiča.

(Fena)

Osmrtnicama ba smrtovnice