TUZLARIJE - KULTURA

12.02.2010.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Promovisan roman „Utjeha“

U Američkom kutku Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, promovisan je roman „Utjeha“, književnice Nizame Granov – Čaušević. Roman su promovisali Mehmed Đedović, književnik i Zekira Kikanović, bibliotekar u Službi za rad sa korisnicima NUB „Derviš Sušić“.



- Glavni likovi mog romana su: Zuhra, Amina i Selma. Život ni za koga nije pjesma, pa ni za moje junakinje. One će proći vrlo teške trenutke u svom životu, ali iza svega dolazi utjeha. To je nešto što pomaže svakom čovjeku da prevaziđe svoje teškoće i da si olakša boli, - riječi su književnice Čaušević.

Promocija je imala interaktivni karakter gdje su prisutni gosti postavljali pitanja književnici. Ono što ih je najviše zanimalo je to, gdje književnica crpi inspiraciju za svoja djela. A otkrila im je, da je iz sveg zla što se desilo tokom rata u BiH, izvukla nešto dobro. Impresionirana toplinom koju je primila u izbjeglištvu u Švedskoj, nakon svih proživljenih patnji, počela je pisati. Svoju prvu knjigu „Hotel Tri Krune“ (2003 god.) napisala je na švedskom jeziku, a knjiga je objavljena i na bosanskom jeziku. Nakon toga, slijede romani Umihana (2006 god.) i Miraz (2008 god.).
Roman „Utjeha“ je njena četvrta knjiga.


Služba za Odnose s javnošću
Narodne i univerzitetske biblioteke
„Derviš Sušić“ Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice