TUZLARIJE - KULTURA

24.03.2005.
Predstavljamo vam knjigu «Darkroom»
Rujana Jeger kao Charles Bukowski
Prilog studentice novinarstva iz Tuzle na Studentskom radiju u Zagrebu

«... Život je kao darkroom, kaže Kristijan. Nikad ne znaš tko će te i kako, a ne znaš niti koga ćeš ti i kako. Ali previše je uzbudljiv da bi samo tako izašao...»

Ako se slažete sa ovakvo tezom o životu onda ste svakako pravi materijal za «Darkroom» Rujane Jeger. Roman prvjenac hrvatskog Charlesa Bukowskog svrstan je u kategoriju lijepe književnosti, te pokazuje neobično zrelu prozu.
Na vrlo čitak i promišljen način autorica pokazuje život glavnog lika Morane, koja u svojim ranim tridesetim godinama pravi osvrt na prođeni životni put. Istovremeno progovara o čitavoj jednoj generaciji koja je rasla u razdoblju ex-Yu povijesti, na prijelomu 80-ih i 90-ih godina. U «tamnoj sobi» pokušava pomiriti sve različite svijetove koji su se izdigli iznad političkih razmirica u tadašnjoj državi, te osvježiti nedaće svakodnevice. Na jednostavan i šaljiv način daje opise likova i situacija, koji će svakome pomoći da u sebi pomire tradicionalne paradokse, na primjer, djecu sa roditeljima, mladost i starost, homoseksualce sa heteroseksualcima, crno sa bijelim.
Izražavajući se žargonom i iznoseći na površinu sve niske ljudske strasti, Rujana Jeger će vam, ukoliko se odlučite čitati knjigu, roman zadržati u rukama, a osmijeh na licu sve dok ne dođete do stražnjih korica. Čak i ako niste od onih strastvenih zaljubljenika literarne umjetnosti, čitanjem knjige možete se poslužiti kao rekvizitom za popravljanje raspoloženja, a ni edukativna funkcija joj neće sigurno zakazati.
Konačno, Rujana Jeger od širokog čitateljstva za svoje prvo djelo dobila je visoku ocjenu. Stoga ako je već niste upoznali, potražite Darkroom, nasmijte se i popravite si dan nečim literarno kvalitetnim i životno ozbiljnim i čarobnim. (Studentski radio, Zagreb)
Vesna Petrović,
student novinarstva iz Tuzle

Priredio(la): Tuzlarije/Studentski radio Zagreb                


Osmrtnicama ba smrtovnice