TUZLARIJE - KULTURA

11.02.2010.
Šimo Ešić u Timočkoj krajini


U povodu 40 godina umjetničkog rada i nagrade "Zlatno Gašino pero", koja mu je jesenas dodijeljena u Lazarevcu, biblioteke iz Bora, Zaječara i Boljevca ugostile su bosanskohercegovačkog dječjeg pjesnika Šimu Ešića.



Ešić je u Timočkoj krajini posljednji put gostovao prije više od dvadeset godina predstavljajući tada svoju knjigu Rudarev kućerak, čiji je cijeli jedan tiraž rasprodat u borskom bazenu. Posjetiocima koji su onda dobili potpise na Ešićev Kućerak, a sada su na susret sa ovim pjesnikom doveli svoju djecu, Ešić je predstavio svoju najnoviju knjigu Kako se crta sunce.

U organizaciji borske biblioteke posjetio je i mališane u osnovnoj školi Šarbanovac, gdje su mu djeca, kao rođendanski poklon, pripremila topao doček uz recital njegovih stihova.



U sve tri biblioteke predstavljena je i knjiga "Posrću vetrovi crveni", dvojice borskih pjesnika – nedavno preminulog Momčila Miloševića i poznatog šarbanovačkog pjesnika, Živka Avramovića. Riječ je o poemi koju su, još kao mladi autori, pisali „u dvije ruke“ – jedan stih jedan autor, drugi stih drugi autor, što je izuzetna rijetkost u našoj knjizevnoj praksi. Knjigu je, kao nastavak međukulturne saradnje u regionu, objavila izdavačka kuća Bosanska riječ iz Tuzle. O knjizi su govorili njeni recenzenti – poznati borski pjesnik i humorista, Milen Milivojević, i poznati zaječarski pjesnik i esejista, Ljubiša Rajković – KoŽeljac.



Ešića i njegove domaćine ugostile su borska i zaječarska televizija, a borski gradonačelnik je, u čast gosta iz Bosne i Hercegovine, priredio svečanu rođendansku večeru.

– Vratio sam se duše pune utisaka i sa rukama punih prelijepih iznenadnih darova. Teško je i nepravedno posebno ih izdvajati, svi su mi dragi i vrijedni, ali moram posebno izdvojiti gest borskog akademskog slikara Novice Stankovića Lukina, ilustratora Momčilove i Živkove knjige. On mi je na svečanoj večeri darovao svoju sliku "Prijateljstvo" a načinio je i kroki-portrete većine nas prisutnih na toj svečanosti. Veoma prijatno me iznenadio i dar Žike Rakića, koji je vojni rok sluŽio u Tuzli – izjavio je Ešić po povratku iz Timočke krajine.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice