TUZLARIJE - KULTURA

17.02.2010.
Reper Adnan Hamidović Frenkie promovira treći album


Promociju trećeg studijskog albuma nazvanog ˝Protuotrov˝ reper Adnan Hamidović Frenkie odlučio je započeti u Tuzli. Prva svirka je već 19. februara u klubu ˝Palma˝ u Domu mladih Tuzla. Ulaznica za koncert u Tuzli košta 5 KM.



Bega: Zadnjih dana užurbano radiš i vježbate u Domu mladih, jer ćeš na ovoj turneji nastupati sa pratećim bendom, zar ne?

Frenkie: Prvi puta premijerno taj koncert će biti sa bendom, a posebno mi je drago što sam uspio okupiti ekipu jako dobrih muzičara, i drago mi je što je prva promocija u Tuzli. Sad smo u fazi proba i malo smo knap s vremenom ali se nadam da ćemo sve stići do koncerta. Bas svira Mešak, gitaru Benko, bubanj Amir i klavijature Želja, možda tu bude i dj
.
Bega: Kako si došao na ideju da okupiš band?

Frenkie: Pa ne znam ni sam, vjeruj mi. I ranije sam nastupao sa bandom, ono kad sam radio sa Edom dok su bili Leksaurini, naravno to nije bio moj band, ali znam kako to ide sve. Poznata mi je i energija koju band nosi, i kako to zvuči uživo. Istina i muzičari su me nagovarali. Iako sam više za ovu dj varijantu razmišljao sam i sam o tome ali ujedno i bježao od toga. Svjestan sam i toga da ću radeći sa bandom dobiti nove publike, da ću imati više poziva na one festivale gdje u varijanti Dj i Mc nikada nebi došao, pogotovo kod nas. Jer ovde su ljudi i dalje skeptični, staromodni i kada te vide bez pratećeg banda, njima je to i dalje pjevanje na playback. Ali danas imate u hip hop-u toliko MC-a koji nastupaju sa bandom, to je super, nemam ništa protiv tih varijanti.

Bega: Kako idu pripreme kod tebe?

Frenkie: Jao sad vidim kolika je to odgovornost, jer moraš to sve dogovoriti, organizirati, povezati, odraditi probe. Nadam se da će biti dobro, da ćemo dobro zvučati, jer to je važno i za publiku a meni se stvarno sviđa. Većinu pjesama smo skinuli što kažu, i zvuče puno energičnije, naravno to su sve živi instrumenti. Pjesme nismo mijenjali skoro pa nikako jer smo se držali tačno onoga što je na cd-u.

Bega: Većina tvojih kolega radije nastupaju sa dj-ima, kako zbog praktičnih razloga tako i finansijskih?

Frenkie: Tačno, lakše je raditi sa dj-ima. Sjedneš u auto i odradiš turneju, nas par, a ovako poteškoća više, a para manje. Ma izgleda da je to samo došlo od sebe kako kažu. Lično sam se uozbiljio i želim da probam pa da vidimo kako će ići. Imaš više obaveza, aktivnosti, ma svega. Ali sam se odlučio da probam i neka bude kako bude. Uvijek ostaje varijanta sa dj-ima. A to će zavisiti i od organizatora, da li žele sa bandom ili da dj-ima, ili nikako.

Bega: Prije nastupa atmosferu će zagrijavati tvoj dugogodišnji prijatelj iz Zagreba?

Frenkie: Da, imam i gosta na ovom koncertu, a to je Dj Oli Do Boli, stari prijatelj koji mi je čak i na turnejama znao valjat. Sreli smo se u Zagrebu i tako sam mu pričao da ide promocija. Istog momenta se ponudio da dođe vrtiti muziku. Naravno, pristao sam. Znajući njega siguran sam da će biti odličan set, a tu je i ekipa Fm Jam, te Bagga sound koji će vrtiti i poslije koncerta. Cijela noć hip to the hop, a!

Bega: Pored Tuzle bit će još koncerata u sklopu ove turneje.

Frenkie: Nakon koncerta u Tuzli, nastupamo 6.marta u Lukavcu, a potom i u sarajevskom kinu ˝Bosna˝ 13.marta. Sedam dana kasnije priliku da se druže sa nama imat će i Mostarci, jer će koncert biti održan i u Omladinskom centru Abrašević u Mostaru.

Razgovarao: Nedim Begić


Osmrtnicama ba smrtovnice