TUZLARIJE - KULTURA

16.02.2010.
Dom mladih Tuzla
Crteži Hasana Mehinovića iz Tešnja pred tuzlanskom publikom


Sinoć je u Domu mladih Tuzla otvorena izložba crteža ˝Poentilistički realizirane vedute grada Tešnja˝, autora Hasana Mehinovića iz Tešnja.



Hasan Mehinović (1945) suočava se s motivom kudret-vode već treći put. Prvi put učinio je to pjesnički u 27 strofa od po sedam stihova, nadahnuto i zgusnutim smislovima, izgrcao poetički zrelo, promišljeno i snažno mit ili utopiju o kudret-vodi.



U ovoj prilici vrijedno je navesti barem prvu strofu:

Tabija mrmorom u tmini krije
kamenu dojku, curi joj mliječ,
miz bedra žuri u tmasti jaz,
a vila moli mjesečev trak
da skrije strasti srmen-srču,
stenjući rida iskonski mit,
u kuli gori srce u grču.



Koristeći poentilističku slikarsku tehniku Hasan Mehinović je dobio slike koje izgledaju kao rafinirno prepoznati oblici u topljenju leda. Izložene crteže možemo gledati i čitati kao epistole sazdane od relikata svega bivšeg što baštinimo iz prošlosti, ali i kao poruke koje nam dolaze iz budućnosti u skladu s našom nebrižljivošću i prijetnjom ishoda globalnog zatopljenja.

Prisutnima se obratio i književnik, nekadašnji direktor JU Dom mladih Tuzla, gospodin Atif Kujundžić.

“Tehnika koju je koristio gospodin Mehinović na svojim slikama vrlo je posticajna za razmišljanje. To mnoštvo tačaka svedeno je na nužni, minimalistički opseg koje je od pojedinih dijelova grada napravio prepoznatljive elemente koje odlučno zovemo vedute. Tačke koje ovdje vidimo mogu nas povesti razmišljanju u kome ćemo shvatiti svoju krhkost, skromnost, prolaznost i sve ono u čemu nas Tešanj nadilazio” rekao je Kujundžić.

Tešanj je grad koji brižljivo prenosi, njeguje i savremenom djelatnošću saobražava nekoliko svojih mitova koji mu čuvaju pamćenje, ali najznačajnije mjesto imaju mit o kudret-vodi i priča o pehlivanu. Dugačak je spisak ljudi, slikara, pjesnika, pisaca i putopisaca, čak i namjernika, koji su se umjetnički naslonili na Tešanj, njegovu tvrđavu, čaršiju, povijest i njegove magijski privlačne motive. Jedan od njih je i Hasan Mehinović čiju izložbu možete pogledati u nekoliko narednih dana.


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice