TUZLARIJE - KULTURA

23.02.2010.
Sinoć u BKC-u
Održana svečana akademija povodom dana rođenja Muhammeda a.s.

Povodom 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhammeda a.s. sinoć je u Bosanskom kulturnom centru održana svečana akademija. Organizatori akademije bili su Asocijacija žena i Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.



“12. rebiu-l-evvel muslimani širom svijeta obilježavaju kao dan rođenja Muhammeda a.s. Muslimani ne slave na klasičan način rođendan Poslanika nego se na taj datum sjećaju njegovog života, njegovih poruka, sjećaju se onoga što je radio i čemu je podučavao svoje ashabe. Ove godine Medžlis Islamske zajednice Tuzla je na jedan poseban način osmislio i pripremio cjelokupan program povodom ovog datuma pod nazivom “Tvoje ime Resule budi snove najljepše”. Program se održava tokom cijele sedmice u sklopu kojeg je predviđeno održavanje predavanja, svečane akademije, organizovanje radionica u mektebima te mevludske svečanosti ” – kazala je za Tuzlarije Amina Đulović predsjednica Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice”.


Jednosatni program svečane akademije pripremile su članice Asocijacije žena. Na samom početku učenik Behram begove medrese Dženis Mulić proučio je ašere. Recitale o poslaniku Muhammedu a.s govorili su Belma Đinić, Almedin Mujanović i Adela Kalajdžić.

U nastavku programa članovi horova Asocijacije žena i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla učili su nekoliko ilahija “Merhaba ej naš Resule, Kad bi došo Resule, Poslaniče svijeta, San, Der vakti, Salavat i Tebi Allah Resule”. Doprinos u programu dali su i polaznici mektebske nastave sa područja Tuzle.



Pri kraju akademije prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Amir ef. Karić
“Večeras je svečana akademija u povodu dana rođenja Muhammeda a.s.i ona se realizira u organizaciji Asocijacije žena i Omladinskog kruga Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Tim više, ova manifestacije ima veći značaj jer su u njenu organizaciju i pripremu uključeni mnogi naši članovi. Mi ćemo od večeras pa u narednih pet dana svako veče imati po jedan prigodan program kojim ćemo nastojati približiti učenje našeg vjerovjesnika Muhammeda a.s. s ciljem da on bude zaista uzor u našim životima”.
Mnogobrojna publika u Bosanskom kulturnom centru bila je više nego zadovoljna izvedenim programom. U okviru manifestacije “Tvoje ime Resule budi snove najljepše” u srijedu 24. februara u Plavoj sali BKC u 18 sati bit će upriličena tribina: Sjećanje na Vjerovjesnika „Bekrajna svjetlost Muhammed a.s.“. Na ovoj tribini bit će predstavljena i knjiga Fethullaha Gulena-"Bekrajna svjetlost Muhammed a.s.“ Izlagači su: akademik Enes Karić, dr. Sead-ef. Seljubac i mr. Mustafa Prljača. Moderatorica: Edina Tokić

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice