TUZLARIJE - KULTURA

20.02.2010.
Udruženje ˝Sevdalija˝ Tuzla obilježilo 9. godišnjicu


Udruženje građana “Sevdalija” iz Tuzle sinoć je Kristalnoj sali hotela "Tuzla", na prigodan način, uz muziku i druženje, obilježilo devetu godišnjicu svog postojanja i rada. Veče sevdaha obilježili su brojni interpretatori bosanske sevdalinke, a nastupili su i članovi folklornog ansambla “Panonija”.



- Ovo je naš mali jubilej na kome su se okupili svi ljubitelji dobrog druženja i pravi entuzijasti bosanske sevdalinke. Svake godine imamo veliku podršku interpretaora sevdaha iz našeg grada, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Cilj nam je da afirmišemo sevdalinku, da animiramo građanstvo da nam se pridruži i da unaprijedimo rad udruženja. Večeras se prisjećamo i rahmetli Omera Pobrića, čovjeka čiji je rad za bosansku baštinu i kulturu neprocjenjiv - kazala je podpredsjednica Udruženja Sevdalija Amela Tupković.



Veče sevdaha započeo je interpretator Džihad Polić a nakon njega brojne goste zabavljali su Azra Husarkić, Arif Ahmetašević, Mirsad Musić, Munevera Zonić, Nasiha Džaferagić i Džavid Pamuković.



U drugom dijelu programa nastupili su Nuna Pirić, Zekija Suman, Zanin Berbić, Nedžad Smajlović, Safet Dedajić, Ramiza Milkunić, Muhamed Mujkanović, Andrija Števanić, Vesna Hadžić a gost iznenađenja bio je Sejo Pitić. Izvođače je pratio orkestar Abaza Bijedića.



Da "Sevdalije" okupljaju i staro i mlado, nije samo fraza. U prilog tome svjedoči i nastup 13-godišnje Azre Husarkić, koja je ujedno i najmlađi član Udruženja. Dokaz da na mladima svijet ostaje, gdje god da se pojavi i zapjeva, izaziva oduševljene svih istinskih sevdalija. Azra je otpjevala dvije pjesme “Iz kamena voda tekla” i “Razbolje se Zarka”.



Udruženje građana “Sevdalije” i sinoć je kao i proteklih godina uručilo zahvalnice svima koji su na svoj način doprinjeli radu Udruženja. Zahvalnice su dobili: Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK-a, Munevera Zonić, Sejo Pitić, Vesna Hadžić, Preporod Odžak, Opštinsko vijeće Odžak i Berbić Zanin.



Sevdah i sevdalinka su trajna ljepota. Sto puta otpjevana sevdalinka, nikada isto doživljena.



Svi izvođači koji su sinoć nastupili su nam kroz sevdah iskazali svu ljepotu i toplinu kulture naše Bosne Hercegovine. Publika nije štedila dlanove i znala je nagraditi ovaj lijep ugođaj.

Još slika


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice