TUZLARIJE - KULTURA

19.02.2010.
Bosanski kulturni centar
Otvorena izložba grafike i keramike autora Seada i Halide Emrić


U Galeriji Bosanskog kulturnog centra danas je otvorena Izložba grafike i keramike autora Seada Emrića i Halide Emrić iz Bužima. Na ovoj izložbi su se predstavili sa nekoliko stotina crteža, grafika i minijatura.



Sead Emrić je slikar šireg zamaha i zahvata, kako sa stanovišta promišljanja, izbora tema i motiva, tako i sa stanovišta slikarskih tehnika i estetskih prezentacija.

- Ideja za ovu izložbu je proizašla nakon osvajanja nagrada na manifestaciji Bijenale umjetnosti BiH kada sam dobio nagradu za crtež i za grafiku. Iako sam poznat po tome što radim male i srednje formate slika u ovoj varijanti predstavljam se sa crtežima i grafikama. Specifičnost ove izložbe je što se radi o minijaturama – rekao je za Tuzlarije Sead Emrić.

Sead Emrić je posebnu pažnju usmjerio na minijaturni crtež bosanske arhitekture i reljefa i u tome je postigao izvanredan rezultat. Crteži su rađeni metalnim perom na bosanske teme koje Emrić obrađuje u svom grafičkom opusu. Tehnika slikanja je nekoliko ciklusa kolografije, visoke štampe i sl. Interesatni su i suptilni, stari bosanski gradovi u maniru suhe igle, a pored toga izloženi su i zanimljivi linorezi printani na papirnim kesama.



Sead Emrić je rođen 1965.godine u Bihaću. Pedagošku akademiju, likovni odsjek, završio je 1990. u Banja Luci. Član je ULU BiH-a od 1997.godine. Živi i radi u Bužimu. Imao je više kolektivnih i samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu (Austrija, Slovenija, Hrvatska). Dobitnik je nagrade za crtež na IV BUM BiH 2008.godine.



Halida Emrić na ovoj izložbi se predstavila sa minijaturnim reljefima i skulpturalnim konstrukcijama.
- Moja minijatura nosi naziv „Dobri Bošnjani“. Sastoji se iz nekoliko segemenata: maska dobri Bošnjani, male pločice nazvane „Bosno moja cvijete plemeniti“, zatim stećci koji su na pločicama i modelirani iz zemlje, keramičke forme, stalci za svijeće koji predstavljaju svjetlost i na kraju imamo još dva segmenta, ujedno meni najdraža, a to su „Bosančica“ i nakit bosanske kraljice Katarine – kazala je Halida Emrić.



Halida Emrić je rođena 1965.godine u Bihaću. 2006.godine osnovala je studio za izradu umjetničke keramike „SerhatArt“. Od 2006.g. do 2009.g. usavršavala je znanje na privatnoj školi keramike „Tipker“ u Zagrebu. Do sada je izlagala na preko 20 samostalnih i kolektivnih izložbi u BiH. Osmislila je i realzirala projekat izrade suvenira / amblema bosanskohercegovačkih gradova.


O radu umjetnika Emrić govorili su i direktor BKC-a Semir Fejzić, književnik Atif Kujundžić i akademik Enver Mandžić. Izložba će biti otvorena do 28.02.2010.godine.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice