TUZLARIJE - KULTURA

18.02.2010.
Prvi put da je obrazovna institucija proglašena nacionalnim spomenikom

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je na svojoj 48. sjednici, između ostalih, donijela odluku da graditeljsku cjelinu – Šarena džamija u Tuzli i portal, kao i mjesto Behram – begove medrese proglasi nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.



Šarena džamija u Tuzli smještena je u starom dijelu grada, tzv. Atik mahali. Neki je još nazivaju Časnom, Gradskom ili Behram-begovom. Tačan datum njene izradnje se ne zna pouzdano, ali ono što je poznato je da u svom doista dugom vijeku bila svjedok mnogih burnih dešavanja na ovim prostorima. Šarenom se naziva iz razloga što je nekada davno imala crveno - žutu fasadu, a sadašnja fasada datira iz davne 1961. godine.



Doživjela je više obnova, a njena najveća obnova desila se 1871. godine nakon požara u kojem je cijeli objekat do temelja izgorio. Ovih dana, dočekala je da bude proglašena nacionalnim spomenikom u Bosni i Hercegovini, zajedno sa portalom Behram – begove medrese koji se nalazi na Skveru.

- Dobili smo osmi nacionalni spomeni u gradu Tuzli koji je širokog značaja za naš grad i BiH. Čini mi se da je to prvi put da je nacionalna komsija jednu obrazovnu ustanovu proglasila nacionalnim spomenikom i mi smo sretni da je taj proces uspješno završen, rekao je direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, Benjamin Bajraktarević.

O značaju ove odluke dr. Sead Seljubac, pomoćnik direktora Behram-begove medrese za nastavu danas je rekao:
Odluka Komsije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je od posebnog značaja iz više razloga. Behrambegova medresa je počela sa radom davne 1626.godine. Ono što se kasnije u njenoj historiji događalo jesu različite promjene u vezi nastavnog rada i programa, stila i načina rada ali objekat kao objekat je uvijek bio na tom mjestu i povremeno, prema potrebi, doživljavao je svoje unutrašnje promjene i rekonstrukcije. Ovo što je učinjeno od strane Komisije je pokušaj da se da potrebni značaj kompleksu i objektu i da se na neki način gradu doda još jedna cjelina.

Nacionalni spomenici uživaju najviši stepen zaštite u Federaciji BiH, a za implementaciju odluka Komisije odgovorni su federalni organi vlasti, a prije svega Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Nakon ovog proglašenja Šarene džamije i portal Behram – begove medrese nacionalnim spomenicima BiH, Islamskoj zajednici je ostavljena mogućnost da u narednom periodu pokrene inicijativu za eventualnu rekonstrukciju navedenih objekata.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice