TUZLARIJE - KULTURA

24.02.2010.
Promovisana prva zbirka pjesama Sadžide Mujezinović
˝Put ka svjetlosti˝


U zgradi Kantonalne privredne komore jučer je održana promocija prve pjesničke zbirke Sadžide Mujezinović.
Recenzenti zbirke su prof.bosanskog jezika Fatima Alihodžić i književnik Hazim Akmadžić, promotori su bili prim.mr.sci. Senija Kuralić i direktorica Medicinske škole Jasna Hadžiselimović.

Svojim pjesmama Sadžida Mujezinović se prvi put predstavlja čitalačkoj
Poruka

Ako me ikada samu ostaviš,
Nikad, nemoj da mi zaboraviš oči:
Samo su za tebe gledale.
javnosti. Prve stihove je pisala dječija ruka koja na svoj način ulazi u čudesni svijet poezije, a kasnije vidimo sazrijevanje u traženju, traganju, vidimo nemir i misaonost što i jeste pokretačka sila za sve pjesničke duše. Iako su pjesme pisane rukom literarnog poletarca, jasno se uočava napredak u stilskim vrijednostima. Pravo je zadovoljstvo čitati ove pjesme i govoriti o poeziji učenice. Bez imalo subjektivnosti može se govoriti samo najljepše. Kao i kod svakog stvaraoca, posebno mladog, ima trenutaka slabosti, ima trenutaka klonuća, razočarenja, zasmeta pesimizam
Nikome ni riječ ...

Nikome ni riječ da voljela sam i još volim te,
Nijemi, slatki snovi, i noćas sanjam te.

Nikome ni riječ da željela sam i još želim te,
Dugi su mi dani, ali ipak čekam te.

Ne prozbori ljudima da imaš me kraj sebe,
Napraviće nešto što loše je za tebe.

Nikome ni riječ da se naša srca vole,
Jer, tuđi dani sreće, druge ljude bole...
ali sve opet prerasta u nadu, vjeru, smisao i ljepotu postojanja
, između ostalog je napisala prof. Fatima Alihodžić.

Mojim najbližima i dragoj profesorici Fatimi Alihodžić hvala na podsticaju, strpljenju i podršci. Posebno sam zahvalna prije svega čovjeku i književniku Hazimu Akmadžiću koji se s najboljom namjerom kritički osvrnuo na moje pjesme čiju kritiku s poštovanjem i zahvalom prihvatam, kaže mlada pjesnjikinja Sadžida Mujezinović.


Sadžida M.
"Sadžida Mujezinović je mlada pjesnikinja. Njen talenat nije upitan i prepoznatljiv je u njenom prvom pjesničkom rukopisu. To je poezija mladosti i ljubavi, prvih strepnji i zebnji, strahova i nadanja. Međutim, da li je dar dovoljan sam po sebi da bi pjesnikinja izrazila stanja navedena u ovoj recenziji, a prepoznata u njezinom pjesničkom rukopisu?
Sigurno da nije. Osnovni nedostatak ove poezije je pretrpanost i nagomilanost nepotrebnim i suvišnim stihovima. Pjesnikinja kao da nije shvatila da je ponekad nekoliko stihova dovoljno da bi se izrazilo osjećanje... poezija ne trpi dodatna i suvišna pojašnjenja... Želio sam biti krajnje dobronamjeran i ukazati pjesnikinji na ovakve propuste sa uvjerenjem da će ih uvažiti ..." kritički je osvrt književnika Hazima Akmadžića.

Sadžida Mujezinović rođena 2. oktobra, 1991. godine u Tuzli. Srednju medicinsku školu pohađa u Tuzli.Poeziju objavljivala u književnim časopisima i revijama. Ovo je njena prva pjesnička zbirka. Živi u Šerićima.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice