TUZLARIJE - KULTURA

25.02.2010.
NUB˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Iranska kultura kroz fotografije

U narednih mjesec Tuzlaci imaju priliku da posjete zanimljivu izložbu. Naime, riječ je o fotografijama iranskog autora dr. Amira Ali Džavadijana na temu „Iran danas“. Organizatori izložbe koja je postavljena u holu biblioteke su Kulturni centar Ambasade IR Iran u Sarajevu i NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.


Amir Ali Džavadijan rođen je 1958. godine. Diplomirao je fotografiju na Fakultetu primjenjenih umjetnosti u Teheranu. Posjeduje stepen prve klase (doktorat) iz fotografije. Direktor je različitih fotografskih festivala i dobitnik je prve nagrade za ratnu fotografiju 1985, 1987, 1989, 1991, 1992 i 1997.godine; dobitnik je prve nagrade za izložbu na temu bilja i cvijeća.


Na izložbi u Uzbekistanu, Kini, bivšem SSSR-u i Japanu dobio je počasne diplome. Izlagao je u Njemačkoj, Francuskoj, Alžiru, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Azerbejdžanu i još 70 drugih zemalja.


Objavio je sljedeće publikacije: Knjiga o Iranu, Monografija o iranskim tepisima i zbirka na temu: obrazovanja u tri toma. U pripremi su monografije sa motivima iz prirode i tradicionalnim vjenčanjima u Iranu.



Ovo je ujedno prilika da najavimo još jedan kulturni događaj. 26.02.2010.godine u Međunarodnoj galeriji portreta biće održan koncert jazz grupe „Dang show“ iz Irana. Učestvuju Taha Parsa Shoja Noori (vokal i saksofon), Reza Shoja Noori (klavir), Omid Nemati (tradicionalne pjesme) i Mr. Saba Samimi (tombak).
Koncert počinje u 17 časova.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice