TUZLARIJE - KULTURA

26.02.2010.
Povodom obilježavanja dana rođenja Muhammeda, a.s.
Mevludska svečanost održana u Prinčevoj džamiji

Centralna mevludska svečanost za prostor Muftijstva tuzlanskog povodom obilježavanja dana rođenja Muhammeda, a.s., održana je u četvrtak, 25. februara 2010.godine, u Prinčevoj džamiji.



Ovaj događaj se, inače, obilježava širom muslimanskog svijeta kojim se muslimani podsjećaju na Poslanikovo rođenje, život i njegovu poslaničku misiju. Muhammed, a.s., posljednji Božiji poslanik rođen je 12. rebiul-evvela 571. godine, u gradu Mekki. Sin je Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. O njemu se u Kur´anu kaže: "Vi u Allahovu Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje." (El-Ahzab, 21).



Programu je prisustvovao veliki broj džematlija te velikodostojnici Medžlisa Islamske zajednice Tuzla na čelu sa glavnim imamom Amir ef. Karić.



Mevludski dio programa izveli su imami i hor Behram begove medrese. Svečanost je obilježena učenjem Kur´ana, salavata, ilahija i kasida, tekbira, a neizostavni dio bio je kraći govor i dova na kraju.



Džamija ispunjena do posljednjeg mjesta najljepši je uzvratni poklon organizatorima. Organizatori svečanosti bili su Medžlis Islamske zajednice i Behram begova medresa iz Tuzle.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice