TUZLARIJE - KULTURA

27.02.2010.
˝Sarajevska zima˝ u Tuzli
Održan koncert iranske grupe ˝Dang show˝


U organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" i Kulturnog centra Ambasade IR Iran (Sarajevo) sinoć je u Međunarodnoj galeriji portreta održan koncert iranske grupe "Dang show", a u sklopu programa "Sarajevska zima".



- Cilj naše grupe je da promovišemo muziku kao filozofiju tj kao način razmišljanja i življenja. Prvi puta smo u Tuzli, osjećamo se ugodno i atmosfera je zaista magična. Naša želja je da posjetimo što više različitih mjesta u Bosni i Hercegovini i da promovišemo ono što radimo – rekao je vođa grupe Taha Parsa Shoja Noori.



Dang show je muzička grupa iz Irana i broji tri člana Taha Parsa Shoja Noori (vokal i saksofon), Reza Shoja Noori (klavir) i Omid Nemati (tradicionalne pjesme). Dang show potiče od riječi „dang“ što znači oslobađanje od sebe na nesvjesnom, i to je neka vrsta misticizma. Osnovni muzički insturmenti u ovoj grupi su klavir, saksofon i tombak. Grupa često nastupa i sa muzičarima koji sviraju ostale instrumente kao što su bubnjevi, električna gitara i kontrabas.



U jednosatnom programu Tuzlaci su imali priliku poslušati tradicionalnie i orginale iranske pjesame te recitacije moderne muzike sa zapadnjačkim instrumentima. Sve pjesme ove skupine su adaptirane pjesme iranskih klasičnih pjesnika.



Tuzla je po prvi put bila domaćin iranskim umjetnicima, a prisutna publika je uživala u egzotičnom zvuku istoka.

S.P.

Još video zapisa

Osmrtnicama ba smrtovnice