TUZLARIJE - KULTURA

01.03.2010.
U povodu Dana nezavisnosti
Održano Veče sevdalinke
Foto / Video



U organizaciji Udruženja građana Evropski pokret u BiH (Ured u Tuzli) sinoć je Bosanskom kulturnom centru održan koncert „Veče sevdaha“. Već četvrtu godinu zaredom Bosanski kulturni centar je domaćin ove manifestacije koja se održava povodom 1.marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.



Na samom početku koncerta prisutnima se obratio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, gospodin Salko Bukvarević.

- Poštovani prijatelji, dragi gosti, uvažene dame i gospodo pripala mi je čast da u ime Organizacionog odbora ove manifestacije sve vas toplo poselamim i pozdravim. Hvala vam što ste u ovolikom broju došli u BKC-e da po četvrti put zaredom upriličimo najljepši poklon našoj domovini, veče sevdalinke i najljepše pjesme. Našoj jedinoj domovini BiH želimo još puno ovakvih praznika, želimo da se razvija i da bude što ljepša i ugodnija za život svima nama. U to ime svim Bosancima i Hercegovcima, svima onima kojima je Bosna i Hercegovina domovina i koji u svom srcu imaju pečat koji se zove sevdalinka, želim sretan 1.mart, Dan nezavisnosti BiH – rekao je gospodin Bukvarević.



Učešće na koncertu uzeli su mnogobrojni interpretatori sevdalinke iz Tuzle i drugih gradova Bosne i Hercegovine. U prvom dijelu programa publici su se predstavili: Vahida Halilović, Jasmin Hasić, Tanja Petrović i najmlađa učesnica Azra Husarkić.

13-godišnja Azra Husarkić i ovoga puta svojim nastupom je oduševila publiku izvedbom pjesme „Pamtim još“.



Zatim je uslijedio nastup Aide Srne i Muhameda Mujkanovića koji ove godine obilježava 50.godina umjetničkog rada.



Muhamed je uspio da raspjeva čitavu dvoranu izvedbom pjesme „Bili smo skupa jednu noć“



Da sevdalinka dobro zvuči i u interpretaciji pjevača novokomponovane muzike svojim nastupom to su potvrdili Nihad Kantić – Šike, Nihad Alibegović i Šekib Mujanović.



Jednoiposatni program oduševio je sve prisutne. Naša želja i obaveza je ostati na putu sevdaha, jer tragom sevdalinke dolazimo i do nas samih, a živjeti sevdalinkom znači biti istinski Bosanac i Hercegovac – rečeno je na kraju programa.

Još slika i video zapisa


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice