TUZLARIJE - KULTURA

02.03.2010.
Najava promocije knjige Hafiza Širazija


Knjiga "Divan" Hafiza Širazije u izdanju Naučno - istraživačkog instituta "Ibn Sina" u Sarajevu biće promovisana u četvrtak 4. marta u 19 h u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.



Organizatori promocije su Islamska zajednica Tuzla, Naučnoistraživački institut "Ibn Sina" Sarajevo, biblioteke "Behram - beg" Tuzla, "Derviš Sušić" Tuzla, zatim tuzlanski "Preporod" i Bosanski kulturni centar.

Hafiz Širazi je perzijski pjesnik iz 14. stoljeća, iz perioda klasične perzijske književnosti. Stekao je slavu lirskog pjesnika, a najpoznatiji je po pjesničkoj vrsti koja se zove gazel. U formi gazela se najviše piše ljubavna lirika prožeta elementima sufijskog učenja, a najviše je inspirisana ljubavlju prema Uzvišenom Stvoritelju.

O liku i djelu Hafiza Širazije danas je na press konferenciji u BKC-u, između ostalih, govorila profesorica Meliha Terzić :“ Sve nas je okupio muftija tuzlanski Husein efendija Kavazović koji je u sve to unio svoju veliku želju da ova promocija u Tuzli zaista bude događaj. Ovdje se radi o kapitalnom djelu jednog od najvećih svjetskih pisaca liričara. Hafiz Muhammed Širazi pripada klasičnoj perzijskoj literaturi, književnosti koja se razvijala čitavih 5 stoljeća. Živio je i radio u 14. stoljeću. Iranski narod cijeni svoje veličine i njihovi umjetnici su njihovo nacionalno blago. Oni poslije toliko godina obnavljaju njihova izdanja. Ovaj put to je nama u Bosni i Hercegovini poklon na bosanskom jeziku”.

O promociji je govorio i efendija Bekir Šabić, zamjenik muftije tuzlanskog :
“ To će biti jedna divna, nezaboravna noć, noć hafiza. Štampali smo 500 pozivnica koje smo uputili osnovnim i srednjim školama, nastavnicima i profesorima bosanskog jezika, ali je poziv naravno otvoren i svima drugima.“

Promocija će biti obogaćena umjetničkim sadržajem u interpretaciji glumca Irfana Kasumovića, sa učešćem soliste na gitari Elvisa Sivčevića, u scenski prilagođenom ambijentu u velikoj sali BKC-a Tuzla.

Na promociji učestvuju i Rešid Hafizović, dr.Mubina Moker, dr. Sead Seljubac, dr. Elvir Musić te profesorica Meliha Terzić.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice