TUZLARIJE - KULTURA

05.03.2010.
Održan koncert Danijele Mešanović u Narodnom pozorištu


Sinoć je u Narodnom pozorištu Tuzla održan koncert svestrane mlade umjetnice Danijele Mešanović. Na koncertu je nastupila i njena učenica Minela Kovačević.



Na samom početku koncertu Danijela je odsvirala nekoliko klasičnih kompozicija “Tango za Klod”, “Valcer – Ozidanije”, “Tango – El Choclo”, “Valcer – Revnost”, “Under Paris Skies” i “Tema in Blues”.



Zatim je uz harmoniku uslijedilo i solo pjevanje. Malobrojnu publiku u Narodnom pozorištu Danijela je oduševila izvedbama pjesama “Mito bekrijo”, “Jutros mi je ruža procvjetala”, “Makedonsko devojče” i “Kraj tanana šadrvana”.



U zadnjem bloku programa uslijedio je nastup Danijeline učenice, sedmogodišnje Minele Kovačević, koja je otpjevala nekoliko sevdalinki i osvojila simpatije publike.



Danijela Mešanovic je rođena 16. novembra 1988. godine u Tuzli. Trenutno privodi kraju studije na odsjeku harmonike u klasi prof.Radomira Tomica u Kragujevcu. Srednju muzičku školu – odsjek harmonika, završila je 2006. godine u klasi prof. Vojina Vasovića. Istovremeno završava i odsjek – muzički saradnik, i na odsjeku solo pjevanja, učila je u klasi prof. Tatjane Veselove. Od 2007. do 2009. godine Danijela je radila i u Kragujevačkoj operi. Trenutno radi u Domu mladih Tuzla i vodi školu solo pjevanja, harmonike i klavijatura.



Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade i učestvovala na internacioalnim festivalima harmonike, te je imala priliku da sarađuje sa brojnim svjetski priznatim umjetnicima na harmonici: Mika Vairinen- Finska, Bruno Moris, Zak Morne – Francuska, Jurij Siskin, Vladimir Murza, Peter Gerter – Rusija, Ivan Koval – Austrija, i drugi.

Pored koncertriranja u Srbiji i Hrvatskoj, u rodnom gradu je imala priliku da se predstavi na koncertu osnovne muzičke škole 2007.godine, održala je solistički koncert 2008.godine u Narodnom pozorištu Tuzla, a u 2010.godini, pored sinoćnjeg koncerta, Tuzlacima se predstavila i koncertom na Kamernoj sceni Doma mladih u februaru mjesecu.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice