TUZLARIJE - KULTURA

04.03.2010.
„Bore oko očiju“ traženija od „Izgubljenog simbola“


Knjiga „Bore oko očiju – Dnevnik bosasnkog vojnika“ koja se eksluzivno prodaje putem internet knjižare www.knjiga.ba je na prvom mjestu po broju prodanih primjeraka. Ovaj naslov je pretekao „Izgubljeni simbol“, „Kako pobijediti kladionicu“ te mnoge druge svjetske bestselere koji se prodaju putem ove knjižare.

„Bore oko očiju – dnevnik bosanskog vojnika“ je knjiga u kojoj autor, koji je i sam bio učesnik rata 1992 – 1995. na veoma jednostavan, a u isto vrijeme tragičan način opisuje sve strahota rata. Ne kriveći nikoga, nego žaleći sebe i svu generaciju koja je prinuđena da radosti života zamijeni puškom i da se bori za golo preživljavanje. Opisujući strahote stradanja, spavanje u hladnim rovovima, nemogućnost pronalaska svojih najmilijih do nepravdi koje su desavale između nadređenih i podređenih, autor knjige je prikupio ogromnu čitalačku publiku prvo na svome blogu „Bore očiju“, a zatim u istoimenoj knjizi.

Imao je osamnaest godina i ostao u Sarajevu sam, bez ikoga. Prijatelji su se rasuli preko noći, a od porodice je svakako fizički bio odvojen. Mogao je ostati ili pobjeći, to je bilo jedino pitanje na koje je trebalo dati odgovor. Odlučio je ostati, i postao odličan snajperista i jedan od najistaknutijih boraca svoje jedinice i cijele Armije BiH.

Dio sredstava od prodaje ove knjige ide u humanitarne svrhe i to za školovanje djece bez roditelja.

Osmrtnicama ba smrtovnice