TUZLARIJE - KULTURA

04.03.2010.
Kako se crta sunce - u Ilijašu i Travniku
Nakon Bora, Zaječara i Boljevca u Srbiji, gdje je gostovao početkom februara, Šimu Ešića, poznatog bh dječjeg pisca i izdavača, u povodu njegovog jubileja i izlaska nove knjige, ugostile su i bosanskohercegovačke biblioteke u Ilijašu i Travniku.


U Ilijašu, u prepunoj dvorani kulturno-sportskog centra, učenici osnovne škole priredili su mu mali prigodni recital poezije iz lektirskog izdanja njegove „Vezene torbice“. Ešić je, zatim predstavio svoju najnoviju knjigu „Kako se crta sunce“. Ova knjiga neobičnog koncepta i ljepote, naišla je na veoma topao prijem i kritičara i čitalaca i njeno prvo izdanje, uprkos osjetnoj krizi, već je rasprodato za manje od dva mjeseca.

U travničkoj biblioteci Ešić je veoma toplo prihvaćen i pozdravljen od djece i roditelja – čitalaca ove ugledne ustanove. Način na koji je predstavio svoju novu knjigu „Kako se crta sunce“ i nešto stariju - knjigu-igračku „Mislilice i štoštaljke“, pretvorio je ovaj susret u pravu malu svečanost igre i duha, kakvu je malo koji naš pisac u stanju prirediti, pa će to veče čitaocima travničke biblioteke, sigurno, ostati u trajnom sjećanju.

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice