TUZLARIJE - KULTURA

03.03.2010.
Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Posjeta ambasadora Republike Austrije


Njegova ekselencija dr. Donatus Köck, ambasador Republike Austrije jučer je posjetio Austrijsku biblioteku koja djeluje u okviru Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla.
Ambasadora su primile direktorica NUB “Derviš Sušić” Tuzla mr. Enisa Žunić, gospođa Ernesa Mešić, predsjednica Upravnog odbora Biblioteke, i voditeljica Austrijske biblioteke pri tuzlanskoj biblioteci gospođa Enisa Osmančević.



Austrijska biblioteka egzistira od 1997. godine, zahvaljujući zajedničkim ulaganjima i naporima biblioteke, Općine Tuzla, Tuzlanskog kantona i Vlade Republike Austrije. Ovu biblioteku u Tuzli zvanično je otvorio gospodin Alois Mock, ugledni diplomata i dugogodišnji ministar inostranih poslova Republike Austrije.

Dr. Donatus Köcka kazao je da se u Tuzli uvijek lijepo osjeća i da mu je ovo šesta posjeta našem gradu.
- Austrijska biblioteka egzistira u Tuzli, Sarajevu i Banja Luci. Ali najbolja organizacija i menadžerstvo je u Austrijskoj biblioteci u Tuzli. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije prati rad ove biblioteke i svi smo izuzetno zadovoljni sa njenim djelovanjem i napretkom, riječi su dr. Donatus Köcka, ambasador Republike Austrije

Direktorica Biblioteke mr. Enisa Žunić je u ime kolektiva istakla svoje zadovoljstvo posjetom njegove ekselencje dr. Köcka, ali i značaj koji ova posjeta nosi sa sobom.
- Ambasador nam je iznjeo prijedlog za uključenje u UNESCO-v projekat vezan za kulturno nasljeđe u okviru kojeg bi smo mogli ostavriti veliki napredak. U narednom periodu Ambasada Republike Austrije će organizirati interesantne izložbe u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci i u našoj biblioteci, riječi su direktorice Žunić.

U narednom periodu Ambasada Republike Austrije će pomoći pri radu Austrijske biblioteke u vidu kupovine knjižnog fonda i tehničke opreme, te edukacije bibliotekara i studenata germanistike Univerziteta u Tuzli.


Služba za Odnose s javnošću
NUB “Derviš Sušić” Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice