TUZLARIJE - KULTURA

06.03.2010.
Posjetili smo BOSFAM-ov bazar
Bosanski ćilimi, serdžade, odjevni predmeti, suveniri, ogrlice


U prodajnom prostoru Udruženja BOSFAM, danas je u povodu Međunarodnog dana žena organizovan praznični bazar pod nazivom "Bosanska tradicija, ljepota i rad".



Na bazaru se mogu kupiti originalni bosanski ćilimi, serdžade, odjevni predmeti, suveniri, te zanimljive ogrlice, također rukom rađene. Vuna koja se koristi za izradu ćilma je iz Bosne tako da je to tipičan domaći proizvod. Radi se u tradicionalnim motivima i bojama ali po želji naručioca može i u netipičnoj boji za ćilim ili bez šara.

BOSFAM nije samo ručni rad. U početku je bio radna terapija za žene koje su u ratu protjerane sa svojih ognjišta i izgubile najbliže članove porodice. Pored svega što su proživjele susrele su se i sa novim problemom, onim egzistencijalnim, šta i kako dalje, od čega živjeti.

Okupljene u Bosfamu, žene izbjeglice razgovarale su i radile ono što su dobro znale, plesti, tkati i heklati, i na taj način i zarađivale.



Svaki Bosfamov komad je ručni rad, urađen rukama ovih vrijednih Bosanki. Poslovanje stalno unaprijeđuju tako da se danas njihovi proizvodi mogu naručivati preko interenta i plaćati karticom. Često učestvuju u humanitarnim akcijama. U povodu 8. Marta se svi proizvodi mogu kupiti uz popust od 20%, a dio sredstava će i ovaj put ići u humanitarne svrhe.

- Danas smo ovdje da prigodnim prazničnim bazarom obilježenimo 8. Mart. Bazar je danas otvoren od 11 do 18 sati uz poput od 20%. Obezbijedili smo mogućnost plaćanja čekovima, treminal radi, započeli smo internet prodaju, nisu još svi proizvodi dostupni ali će biti vrlo brzo. Imamo ugovor sa DHL brzom poštom, tako da se nakon narudžbe proizvod dobija na naznačenu adresu za 3 dana.
Uradili smo to da napravimo naše proizvode dostupnima i onima koji nisu ovdje. Sve što radimo je promocija ručnog rada, ekonomska podrška ženama koje se bave ručnim radom. Njegujemo bosansku tradiciju, a u isto vrijeme podižemo i dignitet žene jer ona privređivanjem mijenja i svoj položaj u porodici i društvu
, za Tuzlarije je rekla direktorica BOSFAM-a, Munira Beba Hadžić.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice