TUZLARIJE - KULTURA

12.03.2010.
Sinoć u BKC-u otvorena izložba slika Adina Hebiba
Izloženo 250 eksponata


Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla otvorena izložba akademskog slikara Adina Hebiba. Uz Hebibova izložena su i djela Edine Selesković i Mie Hebib, skulpture, grafike i unikatni nakit umjetnica koje žive i rade u New Yorku, a koje su doputovale u Tuzlu specijalno za ovu priliku.



Prije oficijelnog otvaranja izložbe umjetnik je upriličio "Akt performance", slikanje pred publikom ženskog modela. Nešto slično radio je i prije dvadesetak godina u Njemačkoj. Većina izloženih dijela tematizira stari most u Mostaru i ženski akt, slike živih boja karakterističnih za Hebiba.



Direktor BKC-a Semir Fejzić, predstavio je Hebiba kao avangardu, čovjeka koji je ispred svog vremena. Izrazio je zadovoljstvo što baš u Tuzli proslavlja svojih 30 godina rada i 55 godina života. Posebno je pozdravio Tuzlanku Edinu Selesković. Najavio je i druga zanimljiva gostovanja u BKC-u, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Josipu Lisac i druga muzička, likovna i pozorišna imena koja će dolaskom u BKC nastojati da nam uljepšaju ova sumorna vremena.

Izložbu je otvorio Gradimir Gojer, rekavši:

- Radi se o umjetniku koji je spreman zaroniti jednako u ljudsku dušu svakog akta, ali i oslikati muralnu plohu grada u kojem živi, sa svim njegovim religijskim, nacionalnim, građanskim insignijama i bogatstvima, umjetnik koji svoje krpice boje i duše uređuje u ono što se zove treptaj duha, veliki je trenutak naše svakidašnjice. Edina Selesković iz ljudskog akta uspijeva izvojštiti oblik prepoznavanja vremena, skulpturalnosti instant umjetničke gracioznosti. Mia Hebib oblikujući unikatne forme nakita dokazuje dvije vrste postavljenog teorema suvremenog umjetničkog angažmana. Jedna je odslik ritmova stvarnosti, a druga je odslik ljepote tjelesnosti.



Na izložbi je postavljeno oko 250 eksponata koji predstavljaju retrospektivu Hebibovog rada u posljednje dvije decenije. Izložba je privukla veliki broj posjetilaca a nakon otvaranja nastavljena je Hebibovom rođendanskom zabavom. Umjetnik je izložbu posvetio prijateljima Mirzi Delibašići i Davorinu Popoviću.

JOŠ SLIKA


S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice