TUZLARIJE - KULTURA

14.03.2010.
Od 26.marta do 26. oktobra 2010
Obilježavanje ˝Godine Meše Selimovića˝

Na inicijativu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine – Odjela za humanističke nauke, 16.10.2009. održan je inicijalni sastanak organizatora i suorganizatora u obilježavanju stogodišnjice rođenja velikog bh. Književnika Meše Selimovića.

Meša Selimović

Idejni začetak ovog, za kulturu i umjetnost BiH izuzetno važnog projekta, je Akademija nauka i umjetnika BiH, a suorganizatori su PEN Centar BiH i gradovi Sarajevo i Tuzla. Obilježavanje „Godine Meše Selimovića“ je od 26. marta do 26. oktobra 2010.

U subotu, 24. aprila 2010. godine u Tuzli će se održati Razgovori o Meši uvod u jednodnevni međunarodni naučni skup zakazan u Sarajevu 26.aprila. Razgovare o Meši vodiće poznati književni teoretičar, profesori i slavisti: Enver Kazaz i Alma Denić Grabić iz BiH, Davor Beganović iz Njemače i Andrew Wachtel iz SAD.
U nedjelju 25. aprila 2010. u Narodnom pozorištu Tuzla biće izvedena predstava „Tvrđava“ koju je po romanu Meše Selimovića režirao Sulejman Kupusović.
U ponedjeljak 26.aprila, na dan rođenja Meše Selimovića, Akademija nauka i umjetnosti BiH će, zajedno sa suorganizatoria: PEN Centrom, Gradom Sarajevo i Općonom Tuzla, u svojim prostorijama upriličiti jednodnevni međunarodni naučni skup o književnom djelu Meše Selimovića, na kojem će učestvovati književni teoretičari iz cijelog svijeta.
Gosti međunarodnog naučnog skupa u Sarajevu su: Renate Lachmann, Angela Richter, Robert Hodel i Davor Beganović iz Njemačke, Darinka Signid Volkl iz Austrije, Keith Doubt i Andrew Wechtel iz SAD, Zoran Milutinović iz Engleske, Macieja Falski iz Poljske, Zvonko Kovač i Ivan Majić iz Hrvatske i dr.
Od 2.do 5. septembra 2010 godine održaće se jubilarni 10. Međunarodni književni susreti Cum grano salis i dodjela nagrade „Meša Selimović“ koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na jezičkom govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Čitav program Književnih susreta biće u znaku proslave stogodišnjice rođenja velikog književnika Meše Selimovića.
Predstavnici Tuzle, Selimovićevog rodnog grada i Sarajeva, grada u kome je živio i radio, pokušat će, u dogovoru sa BH Poštom, postići suglasnost o dizanju i puštanju u promet poštanske marke sa likom Meše Selimovićem.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice