TUZLARIJE - KULTURA

20.03.2010.
Sinoć u BKC-u
Održana tuzlanska premijera filma ˝Na putu˝


Tuzlanska premijera filma Jasmile Žbanić “Na putu”, održana je sinoć u Bosanskom kulturnom centru.



Film “Na putu” realna je priča o mladom paru u postratnom Sarajevu. Naizgled obična priča dobija obrat kada se Amar okrene vjeri, mijenja se, dok Luna pokušava da se snađe uz nekog novog Amara.

Žbanička se u filmu dotiče mnogih problema i dilemma koje mogu da muče moderan par u Bosni te na koncu, neodređenim krajem u kojem se odvajaju dvoje ljudi koji se vole, ostavlja gledaocu da odluči šta će biti sa vezom Amara i Lune. Da li će biti zajedno, da li će Luna roditi dijete, te da li je moguća veza u kojoj jedno prakticira selefijski pristup islamu, a drugu je skeptično i na mogućnost postojanja nečega izvan života u kojem živimo.

S obzirom da su glavni glumci iz Hrvatske u svojim bosanskim ulogama su se odlično snašli vodeći računa u svojim tumačenjima uloga i o jeziku i običajima.



Tuzlanska publika kraj filma je dočekala gromoglasnim alauzom, a tako je i pozdravila dio ekipe filma koji je sinoć bio u BKC-u.

Režiserka Jasmila Žbanić zahvalila se publici, i posebno načelniku Imamoviću koji je pomogao da se ova premijera održi u Tuzli.

Glavne uluge u filmu tumače Zrinka Cvitešić, Leon Lučev, Ermin Bravo, Mirjana Karanović, Izudin Bajrović, Nina Violić, Sebastian Cavazza, Jasna Ornela Bery, Marija Kohn, Jasna Žalica.

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice