TUZLARIJE - KULTURA

20.03.2010.
Društvo pisaca Tuzlanskog kantona
Nagrada dodjeljena Zejćiru Hasiću


Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru održana svečana dodjela nagrada Društva pisaca Tuzlanskog kantona iz oblasti književnosti, književne kritike i znanosti o književnosti za djela objavljena u ovom Kantonu tokom 2009. godine.

Predsjednik Društva pisaca Tuzlanskog Kantona, Vedad Spahić, pozdravljajući prisutne rekao je da je bitno da se Dodjela nagrade uspjeva održati svake godine, bez obzira što je i novčani iznos ove godine znatno manji. Cilj nagrade Društva pisaca Tuzlanskog kantona, koja se dodjeljuje petu godinu za redom, je afirmacija autora s područja kantona čija djela imaju književno umjetničku vrijednost.



Na javni poziv prijavilo se 18 autora iz Tuzlanskog kantona koji su svoja djela objavili u 2009. godini, a odlukom žirija u užem izboru za nagradu su se našli "Boa u kokošinjcu" autora Almira Alića, "Kako se crta sunce" Šime Ešića, "Hajde da opet šutimo" Zejćira Hasića, "Pod nebom majčine šamije" Mirzeta Ibrišimovića i "Molim te, zapiši" Jasmina Imamovića.



Jednoglasnom odlukom žirija Nagradu Društva pisaca TK ove godine dobio je Zejćir Hasić za knjigu "Hajde da opet šutimo". U ime žirija Nijaz Alispahić je rekao da je bilo koja druga knjiga dobila nagradu ne bi se pogriješilo. U konkurenciji je bilo pet sjajnih knjiga, svaka na svoj način i u svojoj oblasti dobra.

Nakon uručenja nagrade Zejćir Hasić je rekao:

- Svi koji pišu i učestvuju nadaju se da će nagradu i dobiti. Sretan sam što sam dobio nagradu, posebno što se radi o knjizi za djecu u konkurenciji knjiga za odrasle. Pišem i za odrasle i djece, a smatram se piscem za djecu iako sam objavio više knjiga za odrasle. Zanimljivo je da sam do sada sve nagrade dobio za knjige za djecu. Nagrada je poticaj da pišem dalje, posebno za djecu, već planiram još jednu koja opisuje ratne sudbine djece.
"Hajde da opet šutimo" je ljubavni roman čija radnja se događa u ratno vrijeme. Sredina zbivanja je Brčko moje rodno mjesto. Nešto je autentično, a nešto, naravno, iz pišćevih doživljaja.
Priča govori o ljubavi dvoje mladih, dječaka i djevojčice, u ratnim uslovima, različite su nacionalnosti ali se razumiju. Knjiga se završava povratkom djevojčici u kojoj je ranije bio zaljubljen i jednom prukom da ljudi trebaju da se međusobno uvažavaju i razumijevaju
, pojasnio je Hasić.

Svi nominirani za Glavnu nagradu DPTK su dobili prigodne plakete.

S.Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice