TUZLARIJE - KULTURA

19.03.2010.
Teatar Kabare Tuzla
VIII TKT FEST - Dani akademskog tetara 2010


U povodu organizovanja VIII TKT Fest-a, danas je u prostorijama Teatra Kabare Tuzla organizovana press konferencija. Vlado Kerošević je rekao da će VIII TKT Fest biti organizovan uprkos svim nedaćama s kojima se susreću institucije kulture.



TKT Fest počinje 27.03.2010. godine, na Svjetski dan teatra premijerom predstave “Totovi”, autora Ištvan Erkenja, a u režiji Gorana Damjanca. Predstava je rađena u komprodukciji Susreta pozorišta Brčko i Teattra Kabare Tuzla.

Na programu ovogodišnjeg Festa je i monodrama za djecu “Čeketalo”, čiji je autor i režiser Boro Nenić, kao i kabaretni kolaž “Nasmešite se to ne boli” od istog autora.

Festival ima i nekoliko premijera a jedna od njih je i predstava “Hanibal podzemni”, autora Hriste Bojčeva, u režiji Gorana Damjanca.

Na konferenciji su najavljene i predstave: "Shakespeare na exit", tekst i režija Matko Raguž u produkciji Teatra Exit – Zagreb, “Srce boksača”, autor Lutz Hubner, režija Dražen Ferenčin – Kazalište Virovitica, “Eling”, autor Sajmon Bent, režija Marko Manojlović – Beogradsko dramsko pozorište.

I ove godine u gostte dolazi Damir Teparić – Dantes, koji će izvesti predstavu, pantomime “Lica iza lica” rađenu u koprodukciji Damir, pantomime, Dantes i Teatar kabarea Tuzla.

Predstavom “Kos” autora Davida Harrowera, u režiji Zijaha Sokolovića, predstaviće se Kazalište “Kristalna kocka vedrine” Sisak. Glumci Mostarskog tetara mladih će izvesti predstavu “Njihove tri sestre” prema A.P. Čehovu, u režiji Schotta Fieldinga, i zadnji dan Festa, u utorak 06.04. će biti izvedena predstava “Do viđenja u Budimpešti”, tekst i režiju potpisuje Zvonimir Ilijić.

Sve predstave se izvode u Tetaru kabare Tuzla – Hotel Tuzla.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice