TUZLARIJE - KULTURA

16.03.2010.
Dogovoren Program obilježavanja sto godina rođenja Meše Selimovića
Danas je načelnik Općine Tuzla, sa saradnicima, bio na sastanku u Akademiji nauke i umjetnosti BiH, na kojem je utvrđen Program obilježavanja sto godina rođenja književnika Meše Selimovića.

Sastanku su, osim predstavnika Općine Tuzla i ANUBIH, prisustvovali predstavnici Grada Sarajeva, PEN Centra i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Na sastanku je dogovoreno da se sto godina rođenja Meše Selimovića obilježi slijedećim Programom:

- Međunarodni naučni skup na Akademiji nauka i umjetnosti (Sarajevo, 26. aprila u 9.30 sati). Na skupu će se pozdravima dobrodošlice obratiti Akademik Božidar Matić, predsjednik ANUBIH, Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva i Jasmin Imamović, Načelnik Tuzle. U radu naučnog skupa učestvovaće brojni naučnici i književnici iz BiH i inostranstva.
- Postavka „Na putu do Tvrđave“, Život i djelo Meše Selimovića (1910-2010), Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH (Sarajevo, 26. aprila u 19.00 sati)
- „U susret stogodišnjici rođenja Meše Selimovića“, razgovor – Međunarodni naučni skup u Galeriji portreta Tuzla, domaćini skupa Općina Tuzla i Načelnik Tuzle, Jasmin Imamović (Tuzla, 24. april u 19.00 sati). U radu skupa učestvuju Alma Denić-Grabić, Davor Beganović, Enver Kazaz, Srđan Vukadinović i Andrew Wachtel.

Osim toga u Tuzli će, u nedjelju 25. aprila, biti odigrana pozorišna predstava „Tvrđava“, po istoimenom romanu Meše Selimovića, a Međunarodni književni susreti „Cum grano salis“, koji će se održati od 2. do 5. septemra, će biti posvećeni obilježavanju stogodišnjice rođenja Meše Selimovića.

Program obilježavanja sto godina rođenja Meše Selimovića, koji se u cjelosti nalazi u prilogu, su organizirali i podržali: ANUBIH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, PEN Centar u BiH, Grad Sarajevo, Grad Tuzla, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Centar Sarajevo i „Novi izraz“ – časopis za književnu i umjetničku kritiku.


Kabinet Općinskog načelnika

Osmrtnicama ba smrtovnice