TUZLARIJE - KULTURA

29.03.2005.
Aktivnosti u tuzlanskoj medresi
Savjetovanje o odgoju u medresama
U subotu, 26. 3. 2005.godine, u prostorijama Behram-begove medrese održano je Savjetovanje o odgoju u medresama. Organizator savjetovanja bila je Vjersko-prosvjetna služba Rijaseta IZ Sarajeva.

Učesnici savjetovanja bili su upravnici iz nekih i odgajatelji iz svih medresa. Cilj ovog savjetovanja bilo je unaprijeđenje odgojnog rada u medresama. Riječ dobrodošlice prisutnim je uputio direktor Behram-begove medrese prof. Vahid Fazlović. U uvodnom govoru mr. Muharem Omerdić ukazao na nužnost povezivanja odgojnog i nastavnog procesa, jer se do sada na ova dva dijela iste cjeline gledalo kao na nešto različito.
Nakon uvodne riječi mr. Muharema Omerdića, mr. Besima Ćatić je prisutnim govorila na temu ´´Savremene metode sa vaspitanicima-tinejdžerima´´.
Poslije toga predstavnici medresa su izložili svoje koncepte o odgojnom radu.
Nakon toga uslijedila je diskusija. Bilo je veoma teško donjeti zaključke poslie jednog susreta. Svi prisutni su se složili da ovo savjetovanje treba da bude praksa u budućem radu medresa.

Povodom Svjetskog dana voda( 22. marta) Ekološki savez ´´ Eko-Zeleni´´ Tuzlanskog kantona upriličio je Centralnu ekološku svečanost u restoranu Plaža - jezero Modrac- općina Lukavac.
Ovoj svečanosti ispred Behram-begove medrese prisustvovali su mr. Osman Kozlić, rukovoditelj ekološke sekcije u Behram-begovoj medresi i nekoliko učenika.
Programske aktivnosti za vrijeme svečanosti:
- Okrugli sto
- Ekološki čas za posjetioce
- Nacrt Zakona o zaštiti akumulacije jezera Modrac
- Eko-debata ´´ Moja rijeka- moje jezero- moja okolina´´.

Dana 12. 3. 2005.godine, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli održano je Kantonalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola. Nedis Dautbašić, učenik Ib razreda Behram-begove medrese, osvojio 2. mjesto u kategoriji prvih razreda.

Na ovom takmičenju pojavili su se učesnici iz 24 srednje škole. Takmičari su se natjecali u četiri kategorije:
1. Učenici prvih razreda
2. Učenici drugih razreda
3. Učenici trećih razreda
4. Učenici četvrtog razreda

Na ovom takmičenju učestvovalo je i 8 učenika Behram-begove medrese, 4 iz prvog i 4 iz drugog razreda. Učenik Ib razreda Nedis Dautbašić osvojio je 2. mjesto u prvoj kategoriji. U drugoj kategoriji, učenik IIb razreda Rahmanović Ahmed osvojio je 7 mjesto. Ostali kandidati u zauzeli značajna mjesta.

Priredio(la): tuzlarije / medresa                


Osmrtnicama ba smrtovnice